Ukrainan jalkapalloylpeys taistelee olemassaolostaan – Venäjä pommitti stadionin jo vuosia sitten

Ukrainalaisseura Shakhtar Donetsk on ollut sodan kourissa vuodesta 2014 lähtien. Seura on operoinut paossa Donetskista monta vuotta, mutta nyt se on vaarassa kadota kokonaan.

Vuosi oli 2014, kun venäläiskoneet pommittivat Shakhtarin kotiareenan käyttökelvottomaksi Donetskissa, joka sijaitsee itä-Ukrainassa. Areena oli valmistunut vain pari vuotta aikaisemmin pelattuihin EM-kisoihin. Pommituksen seurauksena Shakhtar joutui siirtämään kotiottelunsa Lviviin, yli tuhannen kilometrin päähän seuran kotikaupungista. Vuonna 2017 seura muutti uudestaan, tällä kertaa Harkovan kaupunkiin.

Nyt tilanne on lohduton. Italialainen päävalmentaja Roberto De Zerbi pakeni Ukrainasta nopeasti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan. Joukkueen 13 brassipelaajaa pakkasivat myös laukkunsa, ja lähtivät pakoon venäläisten pommien tieltä.

Pelit ovat tietysti Venäjän hyökkäyksen kourissa olevassa Ukrainassa keskeytyneet.

Ukrainan ylpeys

Nyt Shakhtar Donetsk taistelee olemassaolostaan. Osa joukkueen pelaajista on edelleen Ukrainassa, ja esimerkiksi puolustaja Viktor Kornienko auttaa pakolaisia kotiseudullaan. Muista pelaajista ei seuran sosiaalisessa mediassa kerrota sen enempää.

Donetsk on voittanut Ukrainan mestaruuden 13 kertaa, mikä on toiseksi eniten maan historiassa. Seura voitti Eurooppa-liigan edeltäjän Uefa Cupin viimeisen mestaruuden vuonna 2009. Shakhtar on ollut myös vahvasti mukana Mestarien liigassa ja Eurooppa liigassa viimeisten vuosien aikana.

Tällä kaudella seura jäi kuitenkin Mestarien liigan alkulohkossaan viimeiseksi.

Shakhtar Donetskin verkkosivuilla ei ole kerrottu urheiluun liittyviä uutisia Venäjän hyökkäyksen alettua. Sen sijaan joka päivä kello 12 joukkue julkaisee verkkosivuillaan Ukrainan puolustusministeriön päivityksen sodasta.

Seuran puheenjohtaja, oligarkki Rinat Akhmetov, on mediatietojen mukaan paennut ulkomaille, joten menestyksekkään seuran tulevaisuus näyttää hyvin epäselvältä.

Lue myös:

    Uusimmat