Venäläisjoukot jatkaneet Avdijivkan kaupungin saartoyritystä lähellä Donetskin kaupunkia –  MTV seurasi sotaa

Vaunussa olleet Ukrainan joukot joutuivat iskun kohteeksi Bahmutissa – vartalokamera tallensi taistelun: "Ulos!" 1:17
Vaunussa olleet Ukrainan joukot joutuivat iskun kohteeksi Bahmutissa – vartalokamera tallensi taistelun: "Ulos!"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 14. lokakuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 990 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä

18.36: Venäläisjoukot jatkaneet Avdijivkan kaupungin saartoyritystä lähellä Donetskin kaupunkia

Kiivaat taistelut ovat jatkuneet tänään Avdijivkan teollisuuskaupungin ympärillä Itä-Ukrainassa, kertoo Ukraina. Sen mukaan venäläisjoukkojen hyökkäykset ovat jatkuneet päiväkausia.

Avdijivka sijaitsee viidentoista kilometrin päässä Venäjän hallussa olevasta Donetskin kaupungista.

Avdijivka on ollut Ukrainan vastarinnan symboli vuodesta 2014 saakka. Kaupungista tuli symbolisesti merkittävä sen jälkeen, kun Venäjän tukemat separatistit saivat sen hetkellisesti haltuunsa.

Venäjän joukot hallitsevat alueita Avdijivkan itä-, pohjois- ja eteläpuolella.

– Vihollinen ei ole lakannut viiteen päivään joko hyökkäämästä tai pommittamasta asemia kaupungin ympärillä, sanoi kaupungin sotilashallinnon johtaja Vitali Barabash Ukrainan televisiossa.

Barabashin mukaan venäläisjoukot yrittävät piirittää kaupungin.

15.35: Ukrainan kenraali: Tilanne itärintamalla on äkisti "huonontunut merkittävästi"

Venäjä tekee itärintaman pohjoispuolella päivittäin panssarien tukemana kymmeniä hyökkäyksiä, väittää ukrainalaiskenraali.

Ukrainan armeijan maavoimien komentaja, kenraalieversti Oleksandr Syrskyin mukaan tilanne Koillis-Ukrainan Kupjanskin ja Itä-Ukrainan Lymansin suunnalla on "huonontunut merkittävästi viime päivinä".

– Venäjä on toipunut tappioista kahdessa kuukaudessa ja aloittanut aktiiviset hyökkäykset ensin Makiivkan alueella ja myöhemmin Kupjanskin suunnalla, Syrskyi kertoo Ukrainan armeijan tiedotuksen mukaan.

Syrskyin mukaan Venäjä pyrkii piirittämään Kupjanskin kaupungin ja siirtämään rintamalinjan Oskiljoelle. Taistelualue on sama, jolla Ukraina teki syyskuussa 2022 nopeaan läpimurtoon pystyneen vastahyökkäyksen.

14.33: Viljakiista jätti jälkensä Puolan ja Ukrainan väleihin

Puolan ja Ukrainan lämpimät suhteet kuitenkin kokivat kolauksen, kun maat ajautuivat kiistaan viljan tuonnista. Puola ei halunnut ukrainalaisen viljan tulevan sekoittamaan markkinoita, mikä sai Ukrainan tekemään valituksen Puolasta Maailman kauppajärjestö WTO:ssa. Vastauksena Puola ilmoitti, ettei se enää tue Ukrainaa aseellisesti.

Viljakiista saatiin sittemmin sovittua. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Joel Linnainmäen mielestä asiassa näyttää olleen ensisijaisesti kyse Puolan sisäpoliittisesta pelistä vaalien alla. Laki ja oikeus -puolueen täytyi näyttää, että se puolustaa kaikin keinoin puolalaisia maanviljelijöitä, jotka ovat puolueen tärkeää äänestäjäkuntaa. Isossa kuvassa Puolan tuki Ukrainalle ei ole lakkaamassa.

– Mutta on selvää, että tämä jättää jälkensä Puolan ja Ukrainan välisiin suhteisiin ja toisaalta vaikeuttaa Puolan mahdollisuuksia esiintyä uskottavasti Ukrainan puolestapuhujana kansainvälisillä areenoilla, Linnainmäki sanoo. (STT)

14.26: Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan maihinnousun

Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan maihinnousuyrityksen Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin lähettyvillä sijaitsevan Antonivkan sillan liepeillä. Venäjän sodanjohdon väitteistä kertoo Venäjän valtiomedia Tass.

Ukraina yritti tehdä maihinnousun neljällä veneellä, Venäjä väittää. Venäjän mukaan yli 20 ukrainalaissotilasta kuoli epäonnistuneen maihinnousun myötä.

Väitettä ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole sitä tiettävästi kommentoinut.

10.30: Venäläisdiplomaatti: Ukrainan vastahyökkäys on "virallisesti ohi"

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Ukrainan vastahyökkäys on päättynyt. Venäläismielipide on toinen.

Venäjän YK:n suurlähettiläs Vasili Nebenzya väitti perjantaina, että Ukrainan vastahyökkäys on "virallisesti ohi".

YK-suurlähettiläs Nebenzyan mukaan venäläisjoukot ovat siirtyneet "aktiivisiin taisteluoperaatioihin melkein koko eturintamalla".

9.47: Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 1 000 sotilasta ja yli 30 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 970 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa yhdeksän taistelupanssarivaunua, 24 panssariajoneuvoa, 26 tykkiä ja yhden sotilaslentokoneen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

22.11:Valkoinen talo: Pohjois-Korea on toimittanut Venäjälle aseita käytettäväksi Ukrainassa

Pohjois-Korea on toimittanut Venäjälle viime viikkojen aikana yli 1 000 kontillista sotatarvikkeita ja ampumatavaraa käytettäväksi Ukrainassa, kertoo Valkoinen talo.

Pohjois-Korea on tavanomaisten aseiden massatuottaja, ja sillä tiedetään olevan suuret varastot Neuvostoliiton aikaisia sotatarvikkeita.

– Tuomitsemme Pohjois-Korean siitä, että se on toimittanut Venäjälle näitä sotatarvikkeita, joita tullaan käyttämään Ukrainan kaupunkeihin hyökkäämiseen, ukrainalaisten siviilien tappamiseen ja Venäjän laittoman sodan jatkamiseen, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Vastineeksi tuestaan Pohjois-Korea haluaa Venäjältä muun muassa hävittäjiä, ilmatorjuntaohjuksia, ballististen ohjusten tuotantolaitteita sekä muita materiaaleja ja kehittynyttä tekniikkaa, Kirby sanoo. Hänen mukaansa maiden laajeneva sotilaallinen kumppanuus heikentää alueellista vakautta ja maailmanlaajuista ydinsulkujärjestelmää.

21.10: Ukraina: Venäjä tuhonnut lähes 300 000 tonnia viljaa

Ukrainan hallituksen mukaan Venäjä on tuhonnut lähes 300 000 tonnia viljaa heinäkuusta lähtien.

Venäjä on tehnyt hyökkäyksiä Ukrainan satamiin ja laivoihin. Ukraina varoittaa sodan aiheuttamasta uhasta maailmanlaajuiselle ruokaturvallisuudelle.

Venäjä vetäytyi kesällä YK:n välittämästä viljasopimuksesta, joka oli mahdollistanut ukrainalaisen viljan kuljettamisen Mustallamerellä turvallisesti. Ukrainan varapääministeri Oleksandr Kubrakovin mukaan tämän jälleen Venäjän joukot ovat iskeneet ukrainalaisiin siviilialuksiin, satamiin ja viljalaitoksiin.

– Tämä on Venäjän yritys syventää ruokakriisiä sellaisissa maissa, jotka ovat riippuvaisia ukrainalaisista tuotteista, Kubrakov sanoo.

Hänen mukaansa Ukrainan satamiin syntyneet vauriot ovat vähentäneet viljan vientipotentiaalia 40 prosentilla.

Lisää perjantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat