NBC News: Yhdysvaltalaistiedustelu viittaa Venäjän olevan syyllinen padon räjäyttämiseen – MTV seurasi sotaa

Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta 6:52
Näin Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg kommentoi Kahovkan padon tuhoutumista MTV Uutisille tiistaiaamuna kello 8.30.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 6.6.2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Etelä-Ukrainassa sijaitseva Kahovkan pato on tuhoutunut
  • Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan suuren hyökkäyksen Donetskin alueella
  • Väite sotarintamalta: Ukraina saanut Leopard-tankkeja käyttöönsä taistelukentille
  • Yhdysvaltalaiset asiantuntijat: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

20.31: NBC News: Venäjä räjäytti padon

Yhdysvaltain tiedustelutiedot viittaavat siihen, että Venäjä räjäytti Kahovkan padon. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

NBC:n tiedot perustuvat kahden yhdysvaltalaisvirkamiehen ja yhden länsimaisen virkamiehen antamiin lausuntoihin. 

Uutiskanava kertoo, että länsimaisen virkamiehen mukaan räjähdyksen motiivia arvioidaan edelleen, mutta padon tuhoutuminen todennäköisesti vaikeuttaa joen ylittämistä Ukrainan joukoille ja aiheuttaa myös vaikean humanitaarisen haasteen.

Presidentti Joe Bidenin hallinto saattaa julkaista tiedustelutietoa tapahtuneesta vielä paikallista aikaa tiistai-iltapäivänä, NBC kertoo.

20.05: Haavisto Kahovkan padon räjäytyksestä: "Noin Päijänteen kokoinen alue lähtee liikkeelle – tuhon määrä voi olla aivan järkyttävä"

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo MTV Uutisille, että patoihin kohdistuvilla mahdollisilla sotatoimilla tai räjäytyksillä on spekuloitu viime kuukausien aikana.

– Tämä oli järkyttävä uutinen, että pato on räjäytetty tai pommitettu. Tiedetään, että siellä alajuoksulla on ainakin 80 kylää ja kaupunkeja, jotka joutuvat veden valtaan, ja tarvitaan valtavia evakuointitoimenpiteitä ihmisten pelastamiseksi, Haavisto sanoo.

Haavisto muistuttaa myös, että tilanne on luonnon kannalta katastrofaalinen.

Padon tuhoutumisen ja sen myötä suuren vesimassan aiheuttamia vaikutuksia on vaikeaa arvioida ennakkoon. 

– Tällainen suuri vesimassa, noin Päijänteen järven kokoinen alue lähtee liikkeelle ja se vie sitten tieltään asutusta, ajoneuvoja, teitä, rakenteita ja eläimiä. Tuhon määrä voi olla aivan järkyttävä ja se kohdistuu nimenomaan tavallisiin siviileihin ja luontoon sekä ympäristöön, Haavisto kertoo. 

Tuhon vaikutukset nähdään lopulta lähitunteina ja lähipäivinä.

Voit lukea lisää aiheesta täältä.

16.07: Tiivistelmä Kahovkan padon tuhoutumisesta

Millaiset vaikutukset Kahovkan padon tuhoutumisessa on? Voit katsoa tiivistelmän aiheesta alla olevasta MTV Uutisten sosiaalisen median videosta.

15.23: Zelenskyin kanslia: 150 tonnia voiteluaineita valunut Dnepr-jokeen padon tuhon jäljiltä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanslia kertoo, että Kahovkan padon tuhon myötä Dnepr-jokeen on päässyt ainakin 150 tonnia teollisuudessa käytettäviä voiteluaineita. 

15.09: Ukrainan sisäministeri: Venäjä pommittaa Hersonin eteläosia

Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenkon mukaan Venäjä pommittaa Hersonin eteläosia, jonne ihmisiä evakuoidaan räjäytetyn padon aiheuttamien tulvien takia. Hän kertoo myös kahden poliisin haavoittuneen.

– Venäjän armeija jatkaa pommituksia alueilla, joilla toteutetaan evakuointitoimenpiteitä. Tunti sitten kaksi poliisia haavoittui alueella. Pommitus jatkuu tällä hetkellä, Klymenko kertoi Ukrainan televisiolle.

Asiasta kertoo The Guardian.

14.44: Ukrainan armeijan mukaan sillä on tarvittavat vesikulkuneuvot

Ukrainan armeija kertoo, että sillä on käytössään kaikenlaiset tarpeelliset vesikulkuneuvot erilaiset esteiden ylittämiseen.

Armeijan ilmoitus annettiin sen jälkeen, kun Kahovkan pato tuhoutui ja vesimassat alkoivat valtaamaan alaa patoaltaan alajuoksulla. Ukrainan asevoimat uskovat Venäjän olevan vastuussa padon tuhosta. (CNN)

14.26: Venäjä käynnistää Kahovkan padon räjäyttämisestä rikostutkinnan

Vakavia rikoksia tutkiva Venäjän tutkintavaliokunta aloittaa Kahovkan padon räjäyttämisestä rikostutkinnan. 

Asiasta kertoo Reuters.

14.14: Ukrainan energiaministeriö: Padon räjäyttäminen ei ole vaikuttanut maan sähkönjakeluun

Ukrainan energiaministeriö kertoo CNN:n mukaan, ettei Kahovkan padon ja vesivoimalaitoksen räjäyttäminen ole aiheuttanut uhkaa maan sähkönjakeluun. 

Ministeriön lausunnon mukaan räjähdys ei ole vaikuttanut suoraan valtakunnallisiin sähköjärjestelmiin, mutta alueelliset sähkötoimitukset ovat vaarassa tulvien vuoksi.

– Sähkönjakelun vakautta ei uhkaa mikään. Tuotettu sähkö riittää kattamaan kuluttajien tarpeet, ministeriö kertoo.

Lausunnossa lisättiin, että Hersonin alueella lähes 12 000 ihmistä on menettänyt sähköt tulvien vuoksi ja vedenjakelussa voi olla ongelmia.

Ministeriön mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan ei kohdistu suoraa uhkaa, vaikka käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaiden vedenpinta laskee vähitellen. Kaakkoisalueella sijaitseva voimala sijaitsee tuhoutuneen padon yläjuoksulla ja on myös Venäjän valvonnassa.

13.59: Zelenskyi syyttää Venäjää Kahovkan padon räjäyttämisestä sisältäpäin, Kreml puolestaan Ukrainaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää Kahovkan patorakenteiden räjäyttämisestä sisältäpäin tänään aamuyöllä, kertoo BBC.

Kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston hätäkokouksen jälkeen Zelenskyi kertoi viestikanava Telegramissa, että noin 80 kaupunkia ja kylää voi kärsiä tulvista.

Presidentin mukaan Ukrainan hallitus ja viranomaiset tekevät kaikkensa ihmisten pelastamiseksi. Hän myös vahvisti, että vaaravyöhykkeellä asuville on annettu määräys evakuoitua niin pian kuin mahdollista.

Kreml puolestaan väittää, että patoiskussa oli kyse Ukrainan sabotaasista. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan taustalla on ukrainalaisten halu katkaista Krimin niemimaan vedensaanti. (STT)

13.20: Vesi valtaa alaa padon tuhouduttua  – video: Hersonissa sijaitsevan kaupungin keskusta veden peitossa

Ukrainalainen englanninkielinen media KyivPost on julkaissut Twitterissä videoita Kahovkan padon tuhoutumisen aiheuttamista tulvista. 

Twitterissä on julkaistu muun muassa video, jossa väitetään näkyvän kuvaa Nova Kahovkan kaupungin keskustasta veden vallassa. Kaupunki sijaitsee Dnepr-joen itärannalla Hersonissa alueella, joka on venäläisten hallussa.

Ukrainalaismedia on julkaissut myös videon, jossa näytetään vedessä ajelehtivaa kokonaista taloa.

11.52: Venäjän asettama virkamies: "Vettä on enemmän kuin tarpeeksi"

Krimin niemimaalla Venäjän asettama virkamies Sergei Aksenov sanoo, että Kahovkan padon tuhoutumisesta aiheutuneet tulvat eivät vaikuta Krimin niemimaan asukkaisiin. Hänen mukaansa vesihuollon häiriöt pyritään minimoimaan ja "juomavettä on tällä hetkellä enemmän kuin tarpeeksi", uutisoi CNN.

11.40: Stoltenberg: Padon tuhoaminen on törkeä teko

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Kavohkan padon tuhoaminen on törkeä teko, joka hänen mukaansa osoittaa sen, kuinka säälimätön Venäjä on sotiessaan Ukrainassa. 

Stoltenvergin mukaan padon tuhoutuminen vaarantaa tuhannet siviilit ja aiheuttaa vakavia ympäristövahinkoja.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.22: Suurin osa patovallia näyttää huuhtoutuneen pois

Sosiaalisessa mediassa julkaistu video näyttää, että suurin osa Kahovkan patovallia on huuhtoutunut pois ja valtavat vesimassat vyöryvät alavirtaan, kertoo Guardian. Facebookissa Ukrainan armeijan eteläinen operaatiokeskus syytti Venäjän miehitysjoukkoja padon räjäyttämisestä.

Aluksi Nova Kahovkan kaupungin venäläiset viranomaiset kiistivät, että padolle olisi käynyt kuinkaan. Sen jälkeen viranomaiset väittivät padon romahtaneen Ukraina tulituksen takia.

Venäläinen Interfax-uutistoimisto puolestaan siteerasi Hersonin hätäpalvelujen nimetöntä viranomaista, jonka mukaan pato olisi romahtanut vedenpaineen aiheuttamien rakenteellisten heikkouksien takia. (STT)

11.10: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja syyttää Venäjää pato-iskusta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoo olevansa järkyttynyt tiistaina Kavohkan patoon tehdystä iskusta. Hänen mukaansa siviileihin kohdistuva isku luokitellaan sotarikokseksi. 

– Saamme Venäjän ja sen edustajat vielä vastuuseen, Michel kirjoittaa. 

Tviitistä voisi päätellä Michelin syyttävän Venäjää padon räjäytyksestä, vaikkei toistaiseksi iskun tekijästä ole täyttä varmuutta. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.04: Ukrainan puolustusministeriö: Isku kertoo Putinin hallinnon paniikista

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosasto on CNN:n mukaan lausunut, että venäläiset joukot räjäyttivät Kahovkan padon "paniikissa". 

– Tämä on ilmeinen terrori-isku ja sotarikos, josta tulee todisteita kansainvälisessä tuomioistuimessa, Telegrammissa julkaistussa lausunnossa todetaan. 

– Tämä on merkki Putinin hallinnon paniikista. 

Puolustusministeriön mukaan Kahovkan padon tuhutuminen vaikuttaa Mustanmeren alueen ekosysteemiin ja lisää ydinkatastrofin uhkaa. 

10.50: Suomi rakennuttanut 200 uutta taloa Irpiniin

Suomen ulkoministeriö kertoo, että sen ja sisäministeriön toimesta Ukrainan Irpiniin on rakennettu 200 taloa kotinsa menettäneille ukrainalaisille. 

Seisomme Ukrainan rinnalla niin kauan kuin tarve vaatii, ulkoinisteriö tviittaa

10.37: Haavisto: Suomi on valmiudessa auttamaan siviilejä Hersonin alueella

Toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto on ottanut kantaa Kahovkan padon tuhoutumisen aiheuttamia vaikutuksia. 

Ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa lausunnossa Haavisto toteaa, että padon räjähdys auheuttaa suuren riskin ja vaaran siviileille. 

– Se on valtava humanitaarinen ja ekologinen katastrofi, ja sillä voi olla suuri vaikutus vesihuoltoon, lausunnossa todetaan.

Haaviston mukaan räjähdyksen syy on selvitettävä. Hänen mukaansa Suomi on valmiudessa auttamaan padon tuhoutumisen aiheuttamista vahingoista kärsiviä siviilejä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

10.35: Belgorodia tulitetaan jälleen, sanovat venäläiset viranomaiset

Shebekinon seutua Venäjän Belgorodin alueella tulitetaan. Asiasta kertovat paikallisviranomaiset. Asukkaita on kehotettu suojautumaan kellareihin. Venäjän Ukrainaa lähellä sijaitsevaa Belgorodin aluetta on tulitettu viime aikoina useaan otteeseen. (Reuters)

9.54: STUK: Padon tuhoutuminen ei vaikuta suoraan ydinvoimalaan

Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo Twitterissä, että Kahovkan padon tuhoutumisella ei ole suoraa vaikutusta Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen reaktoreiden jäähdyttämiseen. STUK kertoo seuraavansa tilannetta, 

Reaktorit ovat turvallisessa tilassa. Välitöntä säteilyvaaraa ydinvoimalaitoksella ei ole, STUK kirjoittaa tviitisssään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

9.48: Ukraina: Kahovkan vesivoimalaitos on täysin tuhoutunut eikä sitä voi korjata

Kahovkan vesivoimalaitos on täysin tuhoutunut eikä sitä voi korjata, sanoo Ukrainan valtiollinen vesivoimayhtiö. Yhtiön mukaan voimalan laitteistoa sisältävässä tilassa räjähti.  

Ukrainalaisviranomaisten mukaan padon tuhoutumisen myötä noin 80 asutuskeskusta on tulvavaarassa. Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat syyllisiä padon tuhoon. (Reuters)

9.28: Ukrainan mukaan 16 000 ihmistä vaaravyöhykkeellä padon tuhouduttua

Ukrainan viranomaisten mukaan Kahovkan padon tuhon myötä 16 000 ihmistä on tulvien kannalta kriittisellä alueella, kertoo uutistoimisto AFP. Ihmisten evakuoinnit on aloitettu. Ukrainan mukaan tulva on saavuttanut jo useita kyliä.

9.20: Puolustusvoimain ex-komentaja: Padon tuhoutumisella katastrofaalisia vaikutuksia

Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg kuvailee Kahovkan padon tuhoutumisen olevan katastrofaalinen asia sen mittavien yhteiskunnallisten vaikutusten takia. Etenkin kylät, jotka sijaitsevat joen varrella ja läheisyydessä, ovat välittömässä vaarassa. 

– Tämä on yksi isoimpia yksittäisiä tapahtumia tämän sodan aikana, hän sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Kahovkan tekojärvi tyhjenee ja se saattaa vaikuttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdytysveteen ja kuivattaa kanavia, jotka vievät makeaa vettä Krimille.

Seuranta jatkuu videon jälkeen. 

Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta 6:52
Näin Jarmo Lindberg kommentoi Kahovkan padon tuhoutumista ja Ukrainan vastahyökkäystä MTV Uutisille

8.53: Zelenskyi: Padon tuho todistaa, että Venäläisille ei pidä jättää metriäkään Ukrainan aluetta

Venäläisten tekemä Kahovkan padon tuhoaminen vahvistaa, että venäläiset täytyy karkottaa kaikilta Ukrainan alueilta, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo.

Presidentti kutsuu venäläisiä terroristeiksi Telegramissa ja sanoo teon todistavan venäläisten häätämisen tarpeellisuuden koko maailmalle.

– Heille ei pidä jättää metriäkään, koska he käyttävät jokaista metriä terroriin.

(Reuters)

8.31: Zelenskyi pitää hätäkokouksen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston hätäkokouksen Kahovkan padon tuhoutumisen takia, uutisoi CNN. 

8.23: Hersonin alueella evakuoinnit käynnissä

Ukrainan korkea virkamies kuvailee Kahovkan padon tuhoutumista "ympäristötuhoksi", katastrofiksi. 

– Venäläiset ovat vastuussa siitä, jos juomavedestä tulee pulaa Hersonin js Krimin alueella sekä joidenkin alueiden mahdollisesta tuhoutumisesta, Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak toteaa Telegrammissa CNN:n mukaan. 

Ukrainan Hersonin alueen sotilashallinnon johtaja Oleksandr Prokudininmukaan evakuoinnit padon alueella ovat alkaneet. Veden pelätään nousen kriittisen korkealle lähituntien aikana.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet padon tuhoamisesta toinen toisiaan. Venäläisvirkamies on kuvannut iskua "vakavaksi terrori-iskuksi". 

7.02: Ukrainan mukaan Venäjä on tuhonnut Kahovkan padon

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukot ovat räjäyttäneet Kahovkan padon Hersonin alueella. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters

Sosiaalisessa mediassa leviää tällä hetkellä videoita, jotka on väitetysti kuvattu Kahovkan padolta. Videoissa vesi virtaa tuhoutuneen padon yli. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

6.38: Eri puolilla Ukrainaa ilmahälytyksiä

Varhain tänä aamuna ilmahälytykset ovat soineet kaikkialla Ukrainassa, kirjoittaa BBC. Maan pääkaupunkiin kohdistettiin ilmaisku. Kaupungin viranomaisten alustavien tietojen mukaan yli 20 ohjusta onnistuttiin ampumaan alas, kertoo BBC. 

Ukrainalainen The Kyiv Independent puolestaan kirjoittaa Twitterissä, että Ukrinan ilmavoimien mukaan Venäjä olisi ampunut kaikkiaan 35 risteilyohjusta yöllisessä ilmaiskussaan. Ukrainan mukaan kaikki ohjukset onnistuttiin ampumaan alas. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Aiemmin tänä aamuna The Kyiv Independent kirjoitti Kiovassa kuulluista räjähdyksistä. Sen mukaan Kiovan pormestari Vitali Klitshko oli raportoinut Telegram-sovelluksen välityksellä lukuisista räjähdyksistä. 

6.34: Ukrainan joukot ovat edenneet Bahmutin alueella

Ukrainan joukot ovat edenneet Bahmutin ympärillä, kertoo Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar BBC:n mukaan. Hän ei kuitenkaan kertonut, onko Ukrainan kauan odotettu laaja vastahyökkäys todella alkanut. 

Bahmut on ollut yksi Venäjän hyökkäyssodan keskeisimmistä paikoista. Kaupungissa on käyty useita kuukausia verisiä taisteluita, joissa sekä Venäjän että Ukrainan joukot ovat kärsineet suuria tappioita. Kiivaista taisteluista huolimatta Bahmutilla ei nähdä olevan suurta strategista arvoa sodan kannalta, mutta se on symbolisesti tärkeä sodan molemmille osapuolille. 

Venäjä väitti eilen maanantaina, että sen joukot olisivat torjuneet Ukrainan vastahyökkäyksen Ukrainan itäosissa Donetskin alueella. Väitteitä ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

6.28: NYT: USA:n arvion mukaan Ukrainan laaja vastahyökkäys on alkanut

Ukrainan laaja vastahyökkäys on alkanut. Näin kirjoittaa yhdysvaltalaislehti The New York Times, joka perustaa tietonsa Yhdysvaltain tiedustelusatelliittien keräämään dataan. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ukrainalaisjoukkojen lisääntyneet tykistöiskut ja maalla tehdyt hyökkäykset voivat olla merkkejä vastahyökkäyksen alkamisesta. 

5.46: Venäjä väittää jälleen torjuneensa Ukrainan hyökkäyksen

Venäjä väittää torjuneensa jo toisen, Ukrainan laajan hyökkäyksen Donetskin alueella. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.  

Venäjä väittää jälleen myös aiheuttaneensa Ukrainalle raskaita tappioita, esimerkiksi tuhonneensa 28 panssarivaunua, joista kahdeksan olisi lännen toimittamia Leopard-taistelupanssarivaunuja. Panssarivaunujen tuhoamisesta ei kuitenkaan ole esitetty todisteita. 

Ukraina ei ole suoraan kommentoinut asiaa eikä Venäjän väitteitä ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi ennen Venäjän väitteitä, Venäjän reagoivan hysteerisesti mihin tahansa Ukrainan joukkojen toimiin.

Ukrainan on jo viikkoja uumoiltu käynnistävän laajan vastahyökkäyksensä.

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen.

Tällainen on “modernein taistelupanssarivaunu” Leopard, jota Eurooppa lähettää Ukrainaan – katso perinpohjainen videoesittely 1:42
Tällainen on "modernein taistelupanssarivaunu" Leopard, jota Eurooppa lähettää Ukrainaan – katso perinpohjainen videoesittely

5.26: Ukraina syyttää Venäjää muun muassa terrorismin rahoituksesta

Haagissa YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) aloittaa kuulemiset Ukrainan nostamassa kanteessa Venäjää vastaan.

Ukraina teki valituksen Venäjästä vuonna 2017 eli jo ennen Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamista Ukrainassa.

Valitus koski Venäjän tukemien separatistien rahoittamista Itä-Ukrainassa ja Krimin tataarien kohtelua. Ukrainan mukaan Venäjä rikkoo terrorismin rahoituksen torjumista koskevaa kansainvälistä yleissopimusta, kuten myös kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa kansainvälistä sopimusta.

Tänään tuomioistuimessa on määrä kuulla Ukrainan lausunnot asiasta, ylihuomenna puolestaan Venäjän.

Maanantai 5. kesäkuuta

23:26: "Hyökkäystoimia" käynnissä idässä, sanoo Kiova

Ukrainan joukot ovat "siirtymässä hyökkäystoimiin" joillakin alueilla, sanoi maan varapuolustusministeri Hanna Malyar.

Ukrainan sotilaslähteet ilmoittivat BBC:lle, että käynnissä on joukko pienimuotoisia panssaroituja hyökkäysoperaatioita.

He eivät kertoneet, onko kyseessä Ukrainan kauan odotetun täysimittaisen vastahyökkäyksen alku.

21.05: Väite sotarintamalta: Ukraina saanut Leopard-tankkeja käyttöönsä taistelukentille

Ukraina on käyttänyt länsimaiden lahjoittamia Leopard-panssarivaunuja ensimmäistä kertaa eilen illalla, väittää Donetskin alueen separatistisen kansalliskaartin varajohtaja Aleksander Hodakovski Telegramissa.

Väitteitä havainnoista ei ole vahvistettu.

– Ensimmäistä kertaa näimme Leopardeja taktisella alueellamme. Pelkästään Novodonetskojen alueella havaittiin jopa kolmekymmentä panssariajoneuvoa, Hodakovsky kertoo Telegram-viestissään. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

18.40: Kreml: Ukrainan rajan läheisillä venäläisalueilla lähetettiin presidentti Putinin väärennetty puhe

Useita Venäjän ja Ukrainan rajan läheisyydessä sijaitsevia radioasemia hakkeroitiin ja niillä levitettiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin väärennettyä puhetta, sanoo Kreml.

Kremlin mukaan väärennetty puhe lähetettiin useilta radioasemilta kolmella eri Ukrainan rajan vieressä sijaitsevalla alueella Venäjällä. Alueiden asukkaille sanottiin puheessa, että ukrainalaisjoukot olisivat ylittäneet rajan Venäjän puolelle. Viestissä Putinin ääntä muistuttava ääni kertoi virheellisesti sotatilalain käyttöönotosta, yleisen liikekannallepanon käynnistymisestä ja evakuoinneista.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov kutsui viestejä hakkeroinniksi ja sanoi, että radioasemien hallinta oli saatu takaisin. (STT)

Lue lisää maanantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat