NY Times: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut

Bahmut: Yksityiskohtainen karttavideo näyttää, kuinka Ukraina valtaa vauhdilla verisiä taistelutantereita takaisin  0:22
Bahmut: Yksityiskohtainen karttavideo näyttää, kuinka Ukraina valtaa vauhdilla verisiä taistelutantereita takaisin

Venäjän hyökkäyssodassa eletään käänteentekeviä hetkiä, kun sekä Ukraina että Venäjä ovat lisänneet iskujaan sotarintamalla. 

Yhdysvaltalaiset viranomaiset arvioivat, että Ukrainan kauan odotettu laaja vastahyökkäys Venäjää vastaan on alkanut, kirjoittaa yhdysvaltalainen The New York Times.

Arviot perustuvat tiedustelusatelliittien keräämään tietoihin, joiden mukaan ukrainalaisjoukkojen liikehdintä sotarintamalla on lisääntynyt huomattavissa määrin. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Ukrainan lisääntyneet tykistöiskut ja voivat kieliä laajemmasta hyökkäyksestä. 

Yhdysvaltalaiset analyytikot uskovat, että Ukraina pyrkii määrittämään venäläisjoukkojen asemat, heikkoudet ja vahvuudet – aivan kuten Yhdysvaltalaisjoukot ovat kehottaneet Ukrainaa tekemään.

Ukrainalaisjoukot ovat valmiita vastahyökkäykseen

Ukrainan vastahyökkäyksestä on puhuttu pitkään. Viime viikolla maan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että ukrainalaisjoukot ovat valmiita vastahyökkäykseen, joka voi hänen mukaansa vaatia niin aikaa kuin tappioitakin. Ukraina on myös sanonut, ettei se anna ennakkovaroitusta pitkään valmistellun hyökkäyksen alkamisesta.

Eikä virallista tietoa laajan vastahyökkäyksen alkamisesta ole toistaiseksi saatu. 

Ukraina on ehtinyt raportoida viime aikoina myös pienistä voitoista. Maan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar on kertonut BBC:n mukaan ukrainalaisjoukkojen edenneen useissa suunnissa, myös Bahmutin ympäristössä. 

Maliar ei kuitenkaan kertonut, onko paljon puhuttu vastahyökkäys alkanut, mutta totesi Telegramissa, että Ukrainan joukot ovat siirtymässä hyökkäystoimiin puolustusta jatkaen. Hänen mukaansa Ukrainan koko sodan ajan ylläpitämä puolustus ”kattaa kaiken, myös vastahyökkäykset”. 

Asiantuntijat katsovat, että ukrainalaisjoukkojen tarkoituksena on piirittää Bahmutin kaupunki. 

Toukokuun puolella Venäjä ehti jo julistaa vallanneensa koko kaupungin, mutta Ukraina on itsepintaisesti kiistänyt vastustajansa väitteet. 

Bahmut on ollut yksi Venäjän hyökkäyssodan keskeisimmistä paikoista. Kaupungissa on käyty useita kuukausia verisiä taisteluita, joissa sekä Venäjän että Ukrainan joukot ovat kärsineet suuria tappioita. 

Kiivaista taisteluista huolimatta Bahmutilla ei nähdä olevan suurta strategista arvoa sodan kannalta, mutta se on symbolisesti tärkeä sodan molemmille osapuolille. 

Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan hyökkäyksiä

Venäjä väitti eilen maanantaina, että sen joukot olisivat torjuneet Ukrainan vastahyökkäyksen Ukrainan itäosissa Donetskin alueella. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä väittää torjuneensa jo toisen, Ukrainan laajan hyökkäyksen Donetskin alueella

Venäjä väittää jälleen myös aiheuttaneensa Ukrainalle raskaita tappioita, esimerkiksi tuhonneensa 28 panssarivaunua, joista kahdeksan olisi lännen toimittamia Leopard-taistelupanssarivaunuja. 

Panssarivaunujen tuhoamisesta ei kuitenkaan ole esitetty todisteita. 

Ukraina ei ole suoraan kommentoinut asiaa eikä Venäjän väitteitä ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Juttu jatkuu videoklippien jälkeen.

Venäjä väittää estäneensä Ukrainan suuren hyökkäyksen ja tappaneen satoja 1:36
Venäjän julkaisema video, jolla se väittää näkyvän, miten Ukrainan hyökkäys epäonnistuu.

Venäjä on kiihdyttänyt ilmaiskujaan

Samalla, kun Ukraina on lisännyt liikehdintäänsä sotarintamalla, Venäjä on kiihdyttänyt ilmaiskujaan – etenkin maan pääkaupunkiin Kiovaan. 

Ukrainassa herättiin jälleen viime yönä jälleen kerran ilmahälytyksen laukaisemiin sireeneihin noin puoli kolmen aikaan. Ilmahälytys koski koko maata, vaikkakin Venäjä oli kohdistanut ilmahyökkäyksen Kiovaan.

Ukrainan asevoimien mukaan Ukraina onnistui pudottamaan 35 risteilyohjusta.

Kahovkan pato räjäytettiin

Alkuviikko näyttää alkaneen sotarintamalla rytinällä. Tiistaiaamuna uutisoitiin Kahovkan padon tuhoutumisesta Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Ukraina on vahvistanut padon tuhoutuneen. 

Aamuseitsemään mennessä ei ollut tiedossa, onko räjäytyksen takana Venäjä vai Ukraina – osapuolet syyttävät toinen toisiaan. 

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita tuhoutuneesta padosta ja voimakkaasti virtaavasta vedestä. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. 

Satelliittikuvat paljastavat tuhon: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa 0:47
Katso videolta: Tältä tuhoutunut pato näyttää.

MTV Uutiset seuraa Kahovkan padon tuhoutumisen vaikutuksia muun muassa päivän sotaseurannassa

Lue myös:

    Uusimmat