Kreml: Ukrainan rajan läheisillä venäläisalueilla lähetettiin Putinin väärennetty puhe – MTV seurasi sotaa 5.6.2023

Ukraina iski voimalla Venäjän asemiin Bahmutissa – Pako tallentui kameraan 1:53
Video: Ukraina iski voimalla Venäjän asemiin Bahmutissa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 5.6.2023.

  • Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan suuren hyökkäyksen Donetskin alueella
  • Väite: Lennokkeja ammuttu alas Krimillä
  • Ukraina: 20 loukkaantunut Venäjän iskussa Dniproon 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Maanantai 5.6.

23:26: "Hyökkäystoimia" käynnissä idässä, sanoo Kiova

Ukrainan joukot ovat "siirtymässä hyökkäystoimiin" joillakin alueilla, sanoi maan varapuolustusministeri Hanna Malyar.

Ukrainan sotilaslähteet ilmoittivat BBC:lle, että käynnissä on joukko pienimuotoisia panssaroituja hyökkäysoperaatioita.

He eivät kertoneet, onko kyseessä Ukrainan kauan odotetun täysimittaisen vastahyökkäyksen alku.

21.05: Väite sotarintamalta: Ukraina saanut Leopard-tankkeja käyttöönsä taistelukentille

Ukraina on käyttänyt länsimaiden lahjoittamia Leopard-panssarivaunuja ensimmäistä kertaa eilen illalla, väittää Donetskin alueen separatistisen kansalliskaartin varajohtaja Aleksander Hodakovski Telegramissa.

Väitteitä havainnoista ei ole vahvistettu.

– Ensimmäistä kertaa näimme Leopardeja taktisella alueellamme. Pelkästään Novodonetskojen alueella havaittiin jopa kolmekymmentä panssariajoneuvoa, Hodakovsky kertoo Telegram-viestissään. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

18.40: Kreml: Ukrainan rajan läheisillä venäläisalueilla lähetettiin presidentti Putinin väärennetty puhe

Useita Venäjän ja Ukrainan rajan läheisyydessä sijaitsevia radioasemia hakkeroitiin ja niillä levitettiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin väärennettyä puhetta, sanoo Kreml.

Kremlin mukaan väärennetty puhe lähetettiin useilta radioasemilta kolmella eri Ukrainan rajan vieressä sijaitsevalla alueella Venäjällä. Alueiden asukkaille sanottiin puheessa, että ukrainalaisjoukot olisivat ylittäneet rajan Venäjän puolelle. Viestissä Putinin ääntä muistuttava ääni kertoi virheellisesti sotatilalain käyttöönotosta, yleisen liikekannallepanon käynnistymisestä ja evakuoinneista.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov kutsui viestejä hakkeroinniksi ja sanoi, että radioasemien hallinta oli saatu takaisin. (STT)

15.40: Belgia haluaa Ukrainalta vastauksia väitetystä länsiaseiden käytöstä iskussa Venäjälle

Belgia haluaa Ukrainalta vastauksia raporteista, joiden mukaan länsiaseita käytettiin viime kuussa iskussa Venäjälle Belgorodin alueelle.

Asiasta kertonut Belgian pääministeri Alexander De Croo painotti, että Belgiasta toimitettuja aseita saa käyttää vain Ukrainan alueiden puolustamiseen. 

Washington Post -lehti kertoi aiemmin yhdysvaltalaistiedustelua lähellä oleviin lähteisiinsä nojaten, että Venäjän hallintoa vastustavat vapaaehtoiset venäläistaistelijat käyttivät länsiaseita iskussa Venäjälle.

Lehden mukaan iskussa käytettiin neljää Yhdysvalloista ja Puolasta Ukrainaan toimitettua panssaroitua ajoneuvoa sekä belgialais- ja tshekkiläisvalmisteisia kiväärejä. (STT)

14.32: Ukraina kommentoi Venäjän väitteitä hyökkäyksestä: "Meillä ei ole tällaisia tietoja"

Reutersin mukaan Ukrainan armeija kommentoi tänään Venäjän väitteitä Ukrainan tekemästä suuresta hyökkäyksestä. 

– Meillä ei ole tällaisia tietoja, emmekä kommentoi minkäänlaisia tekaistuja väitteitä, Ukrainan asevoimien yleisesikunnan tiedottaja kertoi vastauksena Reutersin kysymykseen.

Venäjä kertoi aikaisemmin tänään torjuneensa hyökkäyksen Itä-Ukrainassa Donetskin alueella.

13.47: Wagnerin johtajan mukaan Ukraina valtasi osan asutuskeskuksesta Bahmutin lähellä: "Häpeällistä!"

Palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin väittää Ukrainan joukkojen ottaneen takaisin haltuunsa osan Berkhivkan kylästä Bahmutin pohjoispuolella.

Wagner-johtaja kutsuu tapahtunutta häpeälliseksi. Wagnerilla oli suuri rooli erittäin pitkässä taistelussa, jossa Venäjä onnistui lopulta ottamaan Bahmutin haltuunsa. Sittemmin Wagnerin joukot ovat antaneet vastuun alueella Venäjän tavanomaiselle armeijalle.

– Nyt osa kylästä on jo menetetty ja joukot pakenevat hiljakseen. Häpeällistä! Prigozhin sanoo hänen yhtiönsä lehdistöpalvelun julkaisemalla ääninauhalla.

Wagner-pomo kehottaa viestissään puolulstusministeri Sergei Shoigua ja puolustusvoimien komentajaa Valeri Gerasimovia tulemaan rintamalla kannustamaan joukkoja.

– Tulkaa! Te pystytte siihen, ja jos ette, niin kuolette sankareina.

(Reuters)

11.13: Wagner väittää vanginneensa kimppuunsa hyökänneiden venäläisten komentajan

Venäläinen palkkasotilasryhmä Wagner on julkaissut videon, jossa se kuulustelee vangiksi ottamaansa venäläistä everstiluutnanttia. Videolla Roman Venevitiniksi esittäytyvä upseeri myöntää sotilaidensa hyökänneen Wagnerin palkkasotilaiden kimppuun.

Syyksi toiminnalleen Venevitin kertoo henkilökohtaisen vihan sekä humalatilan. Tunnustuksen vapaaehtoisuudesta ei ole varmuutta.

Wagnerin videon on jakanut eteenpäin muun muassa tutkivien toimittajien Bellingcat-ryhmän tunnettu jäsen Christo Grozev.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on aiemmin arvostellut kovasanaisesti Venäjän asevoimia ja puolustusministeriötä heikosta suoriutumisesta Ukrainan sodassa.

09.26: Venäjä väittää torjuneensa "sabotaasiryhmän"

Venäjän armeija väittää, että se sai ukrainalaisten "sabotaasiryhmän" vetäytymään, kun ryhmä oli yrittänyt ylittää rajan Belgorodin alueella. Venäjän armeijan mukaan ryhmä saatiin vetäytymään tykistötulella.

Ukrainan raja-alueella Venäjällä käytiin taisteluja myös sunnuntaina, kertoi Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov Telegramissa eilen. Gladkovin mukaan rajan yli oli tullut myös tuolloin "sabotaasiryhmä", joka oli aloittanut yhteenoton. (STT)

Gladkov sanoi olevansa valmis neuvottelemaan vankien vaihdosta ryhmän kanssa, sillä sen hallussa on kuvernöörin mukaan venäläisiä sotilaita.

6.48: Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan suuren hyökkäyksen ja tappaneensa 250 sotilasta

Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan suuren hyökkäyksen ja tappaneensa 250 ukrainalaistaistelijaa sekä tuhonneensa 16 panssarivaunua. 

Maan puolustusministeriön mukaan Ukraina olisi hyökännyt Itä-Ukrainassa Donetskin alueella kuudella mekanisoidulla ja kahdella panssarivaunupataljoonalla. 

Ukraina ei ole kommentoinut asiaa eikä Venäjän väitteitä ole pystytty itsenäisesti vahvistamaan. 

Ukrainan on jo viikkoja uumoiltu käynnistävän vastahyökkäyksensä, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, viittaako väitetty hyökkäys sen alkamiseen.

Sunnuntai 4.6.

22.45: Ukrainalainen komentaja kertoo Ukrainan joukkojen edenneen hieman rintamalla

Ukrainan maavoimien komentajan Oleksandr Surskyin mukaan Ukrainan joukot ovat saavuttaneet kaksi pienehköä voittoa rintamalla Donetskin ja Luhanskin alueella. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN. Surskyin mukaan Ukrainan joukot ovat edenneet 400 metriä lähemmäksi Luhanskissa sijaitsevaa Svatoven kaupunkia. Svatove sijaitsee Venäjän huoltoreittien varrella, joten hallinnan saaminen kaupungista muuttaisi strategista kuvaa.

Surskyin mukaan taistelut ovat jatkuneet lähes ympärivuorokautisesti Donetskin pohjoisosassa ja osissa Luhanskia.

Surkyin mukaan venäjällä on miesylivoima, mutta Ukrainalla ylivoimainen ketteryys.

– Ei edes lukumääräinen ylivoima auta vihollista, Surskyi toteaa. 

19.23: Belgorodin kuvernööri valmis neuvottelemaan vankien vaihdosta

Ukrainan raja-alueella Venäjällä on käyty tänään jälleen taisteluja, kertoo Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov Telegram-viestipalvelussa. Gladkovin mukaan rajan yli ollut tullut "sabotaasiryhmä", joka oli aloittanut yhteenoton.

Gladkov sanoi olevansa valmis neuvottelemaan ryhmän kanssa vankien vaihdosta, sillä sen hallussa on kuvernöörin mukaan venäläisiä sotilaita.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat jo aikaisemmin tänään aloittavansa evakuoinnit raja-alueelta. Gladkov kehotti asukkaita tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa ja lähtemään alueelta.

– Pyydän, että kyläläiset, erityisesti Shebekinon alueella, jota on tulitettu, kuuntelevat viranomaisten käskyä ja jättävät – väliaikaisesti – kotinsa, Gladkov sanoi viestipalvelu Telegramissa.

Venäjän mukaan Shebekinossa on kuollut useita siviilejä.

14.26: Ukrainan puolella taistelevat venäläiset väittävät napanneensa kaksi venäläisvankia Belgorodissa

Ukrainan puolella taistelevat venäläistaistelijat väittävät ottaneensa vangiksi kaksi venäläistä sotilasta taistellessaan Venäjän Belgorodin alueella.

Ukraina-mieliset venäläistaistelijat sanovat luovuttavansa vangit Belgorodin kuvernööri Vjatseslav Gladkoville, jos tämä tapaa taistelijat Novaya Tavolzhankan kylässä ennen paikallista aikaa kello 17.

Ukrainan puolella taistelevat Vapaan Venäjän legioona ja Venäjän vapaaehtoisjoukot esittivät väitteensä ja vaatimuksensa yhteisessä Telegram-tiedotteessa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Venäjä ei ole kommentoinut väitteitä.

Vaikka Venäjän ja Ukrainan diplomaattiset suhteet ovat Kremlin suurhyökkäyksen syttymisen jälkeen olleet pääosin täysin jäissä viljakuljetuksista sopimista lukuun ottamatta, on vankeja vaihdettu pitkin sotaa.

Voit lukea lisää sunnuntain uutisia sodasta tästä.

Lue myös:

    Uusimmat