Pekka Haavisto Kahovkan padon räjäytyksestä: "Noin Päijänteen kokoinen alue lähtee liikkeelle – tuhon määrä voi olla aivan järkyttävä"

Ulkoministeri Haavisto järkyttynyt Kahovkan tuhoamisesta: "On erittäin tärkeää, että syylliset saadaan vastuuseen" 3:11
Ulkoministeri Haavisto järkyttynyt Kahovkan tuhoamisesta: "On erittäin tärkeää, että syylliset saadaan vastuuseen"

Ulkoministeri Pekka Haavisto on keskustellut IAEA:n pääjohtajan kanssa Kahovkan padon tuhoutumisen vaikutuksista Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo MTV Uutisille, että patoihin kohdistuvilla mahdollisilla sotatoimilla tai räjäytyksillä on spekuloitu viime kuukausien aikana.

– Tämä oli järkyttävä uutinen, että pato on räjäytetty tai pommitettu. Tiedetään, että siellä alajuoksulla on ainakin 80 kylää ja kaupunkeja, jotka joutuvat veden valtaan, ja tarvitaan valtavia evakuointitoimenpiteitä ihmisten pelastamiseksi, Haavisto sanoo.

Haavisto muistuttaa myös, että tilanne on luonnon kannalta katastrofaalinen.

Padon tuhoutumisen ja sen myötä suuren vesimassan aiheuttamia vaikutuksia on vaikeaa arvioida ennakkoon. 

– Tällainen suuri vesimassa, noin Päijänteen järven kokoinen alue lähtee liikkeelle ja se vie sitten tieltään asutusta, ajoneuvoja, teitä, rakenteita ja eläimiä. Tuhon määrä voi olla aivan järkyttävä ja se kohdistuu nimenomaan tavallisiin siviileihin ja luontoon sekä ympäristöön, Haavisto kertoo. 

Tuhon vaikutukset nähdään lopulta lähitunteina ja lähipäivinä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tulvaveden virtaus maantasolla tallentui kameraan Ukrainassa 0:44
"Wow, wow, wow!" – Silminnäkijä kuvasi, kuinka tulvavesi virtaa maantasolla Ukrainassa.

Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu syytti Ukrainaa padon räjäyttämisestä osana suunnitelmaa estää Venäjää hyökkäämästä Hersonin lähistöllä. Shoigun mukaan räjäytys antoi samalla Ukrainalle mahdollisuuden siirtää yksiköitä ja kalustoa Hersonin rintamalta hyökkäysoperaatioiden alueelle. Shoigu ei ole esittänyt väitteelleen todisteita.

CNN:n mukaan Ukrainan puolustusministeriö on sanonut Venäjän räjäyttäneen padon "paniikissa" hankaloittaakseen mahdollisesti pian alkavaa Ukrainan vastahyökkäystä.

– Ukrainalla on käsitys, että tämä on Venäjän tekemä toimenpide. Tätä nyt parhaillaan selvitetään. Tässä varmasti on erittäin tärkeää, että tekijät saadaan vastuuseen ja selville, Haavisto pohtii.

Drone-videomateriaali näyttää: Näin vesi virtaa padon lävitse Ukrainassa 2:24
Drone-videomateriaali näyttää: Näin vesi virtaa padon lävitse Ukrainassa.

Haavisto kertoo MTV Uutisille keskustelleensa tiistaiaamuna Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin kanssa padon tuhoutumisen mahdollisista uhkista Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmälle.

– Tämä on yksi huoli muiden huolien joukossa. Mitään akuuttia uhkaa ei ole ilmennyt, mutta tällainen uhkatekijä tässä voi olla. Ymmärrän, että koko Krimin vesihuolto myöskin perustuu tältä alueelta tuleviin kanaviin. Jos vedenpinta niissä muuttuu, suuret alueet voivat myöskin vesihuollon osalta jäädä kärsimään, Haavisto sanoo.

Muun muassa Ukrainan sisäministeriön mukaan Venäjän joukot ovat tulittaneet Hersonia evakuointioperaation aikana. 

– Tämä on tietysti anteeksiantamatonta, mikäli siviileihin ja evakuoituihin kohdistuu sotilastoimia tai tulitusta. Kaikki tiedot vaativat tietysti varmistuksen tällaisessa tilanteessa, Haavisto toteaa.

Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta 6:52
Katso myös: Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta

Lue myös:

    Uusimmat