Ukraina kertoi pudottaneensa venäläisen tutkakoneen Asovanmereen

YKn mukaan 40 prosenttia Ukrainan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua, rahaa tarvitaan liki neljä miljardia euroa.

Ukrainan ilmavoimat kertoi maanantaina osuneensa kahteen tärkeään Venäjän ilmavoimien koneeseen. Kyseessä olivat A-50-tutkavalvontakone sekä Il-22-pommikone.

Ukrainalaiset sotilastiedustelulähteet kertoivat Kyiv Post -lehdelle A-50-koneen pudonneen sunnuntaina Asovanmereen. Ukrainan ilmavoimien mukaan Il-22-kone puolestaan vahingoittui pahoin, mutta kykeni palaamaan tukikohtaansa Anapan kaupungissa Venäjän eteläosassa.

Venäjä ei ole virallisesti vahvistanut Ukrainan ilmoittamia tappioita, mutta venäläiset sotabloggaajat ovat kertoneet välikohtauksesta Asovanmeren yllä.

Suuri avuntarve Ukrainassa

YK ilmoitti maanantaina tarvitsevansa tänä vuonna 4,2 miljardia dollaria (noin 3,8 miljardia euroa) toimittaakseen Ukrainalle humanitaarista apua ja auttaakseen maasta paenneita miljoonia pakolaisia.

YK arvioi, että apua tarvitsee noin 8,5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat paenneet kodeistaan Ukrainan sisällä ja 2,3 miljoonaa, jotka ovat paenneet toisiin maihin itäisessä Euroopassa.

Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan toissa vuoden helmikuussa. Siitä on seurannut Euroopan pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.

Kaikkiaan YK arvioi, että Ukrainan väestöstä noin 40 prosenttia eli 14,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua tänä vuonna.

Venäjä tuomitsi yli 200 ukrainalaista sotavankia

Venäjä ilmoitti maanantaina langettaneensa yli 200 ukrainalaiselle sotavangille vankeustuomion. Osa on Venäjän mukaan saanut elinkautisen tuomion. 

Venäjällä olevien ukrainalaisten sotavankien tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta sen arvioidaan olevan useita tuhansia. Monet heistä jäivät vangeiksi Mariupolin piirityksessä vuonna 2022.

Ukraina ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet Venäjän järjestämät oikeudenkäynnit laittomiksi.

Venäjän tutkintakomitean puheenjohtaja Aleksandr Bastrykin sanoi valtiolliselle uutistoimisto RIA Novostille, että tuomioita langetettiin muun muassa siviilien murhaamisesta ja sotavankien kaltoinkohtelusta. 

Bastrykin ei kertonut, tuomittiinko ukrainalaisvangit Venäjällä vai Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat