Ukkosrintama jätti jälkeensä sähkökatkoja – Savon Sanomat: Kuopion keskusta pimeni ja ihmisiä jäi jumiin hisseihin ja kauppoihin

0:46
Katso, millainen hurja ukkosrintama saapui Helsinkiin eilen iltapäivällä.

Myrskyinen sää riepotteli eilen lähes koko Suomea ja ukkosrintamat pitivät pelastuslaitokset kiireisenä. Aamuviiden jälkeen yli 24  000 asiakasta oli viellä vailla sähköä liki 90 kunnassa.

Sähköttömien talouksien määrä oli kuitenkin laskenut illasta. Esimerkiksi puoli yhdeksän aikoihin noin 62  000 asiakasta oli ilman sähköjä kaikkiaan noin sadan kunnan alueella.

Kuopion keskusta-alue myös pimeni, kun rakennuksista katkesivat eilen illalla.

Lisäksi ihmisiä jäi jumiin ravintoloihin, kaupoihin ja hisseihin, kertoi Savon Sanomat. Enimmillään Kuopion Sähköverkon alueella oli lehden mukaan ilman sähköä ainakin noin 38  000 taloutta.

Puita kaatui junanradoille

Fintrafficin rataliikennekeskus kertoi alkuyöstä myrskypuuskien kaataneen illalla puita radalle useammassa paikassa. Eilen illalla kerrottiin, että myrskyn aiheuttama sähköratavaurio Kontiomäen ja Oulun välisellä rataosuudella oli saatu korjattua ja junaliikenne jatkui normaalisti.

Yöllisen tiedotteen mukaan sähköratavaurioita oli sen sijaan vielä Saari–Kesälahti välillä ja Kiteellä. Vaurio havaittiin noin kello 20.30 ja illan viimeinen juna jouduttiin korvaamaan linja-autoilla Parikkalasta Joensuuhun.

Saari–Kesälahti välillä sähkörata saadaan korjausarvion mukaan kuntoon aamuun mennessä, rataliikennekeskus kertoi. Kiteen korjausarvion mukaan sähkörata saadaan puolestaan kuntoon puoleen päivään mennessä.

Rataliikennekeskuksen mukaan aamupäivän henkilöjunat korvataan tarvittaessa linja-autoilla Parikkalan ja Joensuun välillä.

Runsain määrin vahingontorjuntatehtäviä

Kainuun pelastuslaitokselle aiheutui Sotkamossa kaikkiaan parisenkymmentä tehtävää salamoinnin ja vesisateen vuoksi. Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan vedentulviminen vaurioitti useita kiinteistöjä. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Sotkamossa tehtäviä suoritti yhteensä 11 pelastuslaitoksen yksikköä muun muassa Hyrynsalmelta, Kajaanista, Ristijärveltä ja Sotkamosta.

Pohjois-Savossa ukkosrintama aiheutti pelkästään iltayhdeksään mennessä yli 60 tehtävää. Suurin osa tehtävistä oli vahingontorjuntatehtäviä, mutta joukossa oli myös muutamia salaman aiheuttamia rakennuspaloja.

Pohjois-Karjalassa pelastuslaitoksella oli puolestaan ollut puoleenyöhön mennessä kaikkiaan noin 70 tehtävää. Näistä valtaosa, yli 40 oli vahingontorjuntatehtäviä.

Esimerkiksi Juuassa vesisade aiheutti vahingontorjuntatehtävän, kun vettä tuli kellariin runsaasti. Kontiolahden Selkiellä maastopalotehtävää sen sijaan etsittiin yli tunti ja paloaluetta sammutettiin noin 7 tunnin ajan. Palanut alue oli pelastuslaitoksen mukaan noin 6 hehtaarin suuruinen.

Pelastuslaitokselle tuli myös muun muassa vesipelastustehtäviä Kiteelle ja Joensuuhun. Kiteen tehtävästä saatiin myöhemmin myös toinen hälytys ja sivulliset saivat avustettua henkilön rantaan veneellä. Joensuun osalta kadoksissa ollutta henkilöä ei sen sijaan löydetty. Pelastuslaitoksen sukeltajat olivat etsineet henkilöä Linnunlahden uimarannalta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja