Jyväskylässä satoi yli 100 milliä, Kalevan kisojen seiväsfinaali jouduttiin siirtämään – ennuste povaa sään täyskäännöstä

Miltä viikonlopun saderintama näyttää? – "Sateiselta" 1:44
Katso tästä tuorein ennuste viikonlopun märästä säästä!

Itä- ja Koillis-Suomessa on ollut laajoja sähkökatkoja kovan tuulen kaatamien puiden vuoksi, Jyväskylässä on satanut yli 100 milliä vettä. MTV Uutiset seuraa saderintaman etenemistä.

Oletko sadealueella? Kaipaamme havaintoja. Lähetä meille kuva tai video Whatsappissa numeroon 040 5785504 tai osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

23.15: Mahdollinen trombi aiheutti tuhoja Lempäälässä

Trombi aiheutti tuhoja Moisionaukealla Lempäälässä lauantai-iltana. Pelastuslaitos sai ilmoituksen tapahtuneesta kello 20.19.

Silminnäkijän mukaan pelastuslaitos oli paikalla tekemässä raivaustöitä.

– Vähän sellaiselta sotatantereelta näytti. Puita oli kaatunut, ja palokunta niitä raivasi.

Hänen mukaansa trampoliineja oli lentänyt puihin ja yhden talon katto oli tuhoutunut.

– Rivitalon yksi katto oli kuoriutunut kokonaan pois, eli purut olivat lentäneet välikatosta. Niitä katon osia oli lennellyt pitkälle seuraavien rivitalojen katoille.

Lue koko juttu täältä.

18.56: Joko kesämyräkkä on ohitse?

Katso MTV Uutiset Liven säälähetys lauantai-illalta:

Jyväskylään satoi kahdessa päivässä yli 100 milliä vettä – joko kesämyräkkä on ohitse? 4:40
Jyväskylään satoi kahdessa päivässä yli 100 milliä vettä – joko kesämyräkkä on ohitse?

18.24: Kalevan kisojen illan seiväsfinaali siirrettiin rankan sateen alta

Yleisurheilun Kalevan kisojen naisten seiväshyppyfinaali on siirretty lauantai-illalta huomiselle huonon sään takia.

Lahdessa on satanut usean tunnin ajan runsaasti vettä, ja ennusteen mukaan sade jatkuu läpi kisaillan. Sunnuntaille on luvattu lämmintä kisasäätä.

Päätöksen asiasta teki Kalevan kisojen tuomarineuvosto, joka perusteli ratkaisua urheilijoiden turvallisuudella.

Seiväsfinaali kisataan sunnuntaina todennäköisesti kello 13.15 alkavan miesten kymmenottelun seiväshypyn jälkeen. Oulun Pyrinnön Elina Lampela puolustaa finaalissa viime vuoden mestaruuttaan.

(STT)

17:04: Sadevaroitukset voimassa useilla alueilla

Ilmatieteenlaitos on antanut sadevaroituksen seuraaville maa-alueille: Pirkanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaan länsiosa.

15.00: Jyväskylässä satanut yli 100 millimetriä vettä

Forecan mukaan voimakkaimmat tuulenpuuskat lauantaina ovat olleet yli 15 metriä sekunnissa, korkeimmillaan Liperissä, jossa mitattiin 19,7 metrin sekuntivauhdilla puhaltava tuuli.

Runsaat sateet ovat piiskanneet Keski- ja Itä-Suomea. 

Jyväskylässä, Multiassa ja Karhilassa on kaikissa satanut yli 50 millimetriä vettä jo perjantaina, ja lauantaina kello 11.30 mennessä yhteenlaskettu kokonaiskertymä on jo yli 90 millimetriä maan keskiosissa. Jyväskylässä kokonaissademäärä on jo 100,7 millimetriä. 

Maan keskivaiheille voi kertyä lauantaina vielä useita kymmeniä millimetrejä vettä lisää. 

13.13: Pelastuslaitos työllistettynä Pohjois-Karjalassa

Pelastuslaitos on saanut useita tehtäviä Nurmeksessa ja muualla Pohjois-Karjalassa aamupäivän aikana, Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos tiedottaa.

Vinkerlahdella nostettiin aallokosta ylösalaisin kaatunut soutuvene, ja Hyvärilässä ja Valtimossa pelastuslaitoksen yksikkö raivasi teiltä kaatuneita koivuja. 

Bomban satamasta nurmeksesta tuli pelastuslaitokselle ilmoitus, jonka mukaan suuri matkavene oli irronnut kiinnityksistään ja ajautunut tuulen voimasta rantaan. Pelastuslaitos pääsi nopeasti aluksellaan paikalle ja hinasi keulastaan vielä kiinni olleen uudehkon suuren matkaveneen takaisin laituriin. Syy veneen irtoamiseen oli laiturissa olleiden köysikiinnityspisteiden irtoaminen.

Onnettomuudessa oli pelastuslaitoksen mukaan ainekset huomattavan suuriin vahinkoihin, mutta alustavan arvion mukaan vahingot jäivät kohtuullisen pieniksi. Mukana oli myös tuuria, että yksiköt sattuivat vapautumaan edellisistä tehtävistään ajoissa.

Puoleen päivään mennessä pelastuslaitoksella oli Nurmeksessa yhteensä seitsemän kovan tuulen aiheuttamaa tehtävää. Näiden lisäksi veneitä oli karannut rannoilta ja keskustan venesataman uimalaituri oli irronnut kiinnityksistään ja ajautunut rantaan.

 

9.24: Itä-Suomessa runsaat sateet ja tuuli kaataneet puita ja katkoneet sähköjä

Voimakkaan sadealueen itäpuolella puhaltanut voimakas puuskatuuli on katkonut sähköjä noin kahdelta tuhannelta Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa, PKS Sähköniirto tiedottaa.

Voimakkaimmillaan 20 metriä sekunnissa puhaltaneet tuulenpuuskat ovat kaataneet lukuisia puita. Voimakkaan puuskatuulen ennustetaan tyyntyvän iltapäivään mennessä.

Ensimmäiset sähköverkon viat alueella sattuivat viiden aikaan aamulla Kaavilla ja Polvijärvellä. 

Aamun mittaan vikoja on tullut myös Heinävedelle, Juukaan, Tuusniemelle, Nurmekseen, Lieksaan ja Kontiolahdelle. 

Sähköverkon vikoja korjataan parhaillaan ja valtaosa niistä saataneen korjattua viimeistään lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana. 

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia, PKS Sähkönsiirto varoittaa.

Perjantai 28.7.

Perjantain runsaat sateet aiheuttivat tulvan terveyskeskuksessa Haapajärvellä. Ensitietojen mukaan noin 100 neliömetrin alueelle oli päätynyt muutamia senttejä sadevettä.

Ensimmäinen yksikkö tarkasti tilanteen ja totesi vettä olevan muutamia kymmeniä litroja. Kyseinen määrä pystytään poistamaan vesi-imurilla ja lattialastoilla.

Vesi oli valunut kellaritiloihin ajorampin liuskaa pitkin.

Paikalle hälytettiin pelastuslaitokselta kuusi yksikköä. Tehtävää hoitaa kaksi yksikköä.

Oletko keskellä saderintamaa? Lähetä kuva- tai videomateriaalia meille WhatsAppilla numeroon 040 5785504 tai osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

Lue myös:

    Uusimmat