Mainos

Ukkonen rikkoo yhä enemmän kodinkoneita - tässä syy

Välkehtivät salamat ovat tuttu näky kesätaivaalla. Sääilmiön mahtavuus näkyy ja kuuluu, joten ei ole ihme, että ihminen suhtautuu siihen myös näin 2000-luvulla suurella kunnioituksella.

Rakennukset ovat nykyään hyvin suojattu ukonilman varalta, mutta kodin sähkölaitteet ovat heikommassa asemassa. Ukkonen onkin vahingoittanut sähkölaitteita ja aiheuttanut taloudellisia vahinkoja enenevissä määrin viime vuosina.

Syy tähän ei ole ukkosten yleistyminen, vaan nykytekniikan herkkyys ukkosen aiheuttamia ylijännitteitä kohtaan. Kaikki elektroniikkaa sisältävät sähkölaitteet, eli käytännössä suurin osa nykyisin käytettävistä sähkölaitteista, ovat ylijännitteille herkkiä.

Sähkölaitteiden vahingoissa yleisempi syy kuin itse rakennukseen osuva salama on sähkö- tai tietoliikenneverkon kautta saapuva ylijännite.

– Salama voi iskeä sähköjohtoon tai sen lähistölle ja tästä aiheutuva ylijännite voi siirtyä verkkoa pitkin jopa useita kilometrejä. Taajama-alueella sähkölaitteet ovat paremmin suojassa, koska sähköverkko on toteutettu maakaapeleilla ja salamaisku kaapeliin on epätodennäköisempi kuin isku ilmajohtoon. Taajama-alueiden ulkopuolinen verkko on yleisimmin toteutettu ilmajohdoilla, sanoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen asiantuntija Harry Sjögren.

Helpoiten sähkölaite voidaan suojata ylijännitteiltä irrottamalla laitteen sähkötulppa pistorasiasta. Tämä kuitenkin edellyttää, että ollaan ukkosen noustessa kotona ja että ukonilma havaitaan riittävän ajoissa.

Kiinteää laitetta, kuten esimerkiksi elektronista termostaattia, ei kuitenkaan ole tarkoitettu irrotettavaksi ukonilman ajaksi. Tällaisten sähkölaitteiden suojaus kannattaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton mukaan toteuttaa ylijännitesuojilla, jonka sähköalan ammattilainen asentaa kiinteästi rakennuksen pääsähkökeskukseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.