Mainos

Muistilista ukonilmalle - älä tee tätä!

Keskikesä on ukonilman kulta-aikaa. Kaikki ovat kuulleet kohtalokkaista salamaniskuista, mutta tiettyyn pisteeseen asti ukkoselta voi suojautua hyvin käyttämällä tervettä järkeä ja muistamalla muutaman ikiaikaisen ohjeen.

Ukonilmalla olennaista on välttää sellaisia paikkoja, joihin salama todennäköisemmin iskee. Tällaisia ovat ympäristöön nähden korkeammalla olevat paikat ja näiden läheisyys.

Ukonilmalla ei kannata oleskella esimerkiksi lähellä puuta tai kuljeskella golfkentällä. Myöskään uima- tai veneretkeä ei kannata suunnitella. Kaiken kaikkiaan hyvä yleisohje on hakeutua sisätiloihin ukonilman lähestyessä. Auton tai rakennuksen sisällä ihminen on parhaassa turvassa.

– Rakennusten suojaus perustuu siihen, että mahdollinen rakennukseen osuva salamavirta ohjataan hallitusti maahan rakennettuun elektrodirakenteeseen, selvittää Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen asiantuntija Harry Sjögren.

Ukkossuojauksen kannalta paras elektrodirakenne on ns. rengaselektrodi, joka tuleekin sähköalan määräysten mukaan rakentaa jokaiseen uudisrakennukseen. Rakennukseen osuva salamanisku voi vahingoittaa myös rakennuksessa olevia sähkölaitteita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.