Uhri roikkui puusta vähissä vaatteissa ja suu teipattuna puolitoista vuorokautta – poikkeuksellisesta rikoksesta pitkä tuomio: "Moninainen epäinhimillinen toteuttamistapa"

Mies sidottiin puuhun talvella ilman ulkovaatteita, lukittiin häkkivarastoon ja suljettiin pahvilaatikkoon 0:50
Esitutkintamateriaalissa näkyy, millaiseen paikkaan uhri oli raudoitettu yli vuorokaudeksi.

Oikeus on antanut vankeusrangaistuksen tapauksessa, jossa mies oli jätetty käsiraudoissa kiinni metsään puoleksitoista vuorokaudeksi.

Mies oli kiinnitetty puuhun vain käsien varaan ja hänen suunsa oli peitetty teipillä. Hän oli vähissä vaatteissa ilman kenkiä lämpötilan ollessa vain 0–7 astetta.

Mies oli joutunut vangitsijansa mukana kulkemaan myös muualle, esimerkiksi säilöön häkkivarastossa sijaitsevaan pahvilaatikkoon tunneiksi. Hän luuli miehellä olevan ase, minkä vuoksi hän ei uskaltanut paikasta toiseen siirtyessä pistää hanttiin.

"Moninainen epäinhimillinen toteuttamistapa"

Teon motiivina oli tekijän mukaan velka.

Miehelle aiheutui teosta hermovamma vasempaan käteen ja paleltumia jalkoihin. Oikeus piti tekoa erityisen julmana.

– Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Pahoinpitelyn pitkä kesto, moninainen epäinhimillinen toteuttamistapa ja siihen liittyvä uhkailu osoittavat tätä.

– Teko on myös kohdistunut osittain sidottuna olevaan henkilöön eli puolustuskyvyttömään. On myös täysin sattumanvaraista, kuinka vakaviin seurauksiin Holmbergin teko olisi voinut johtaa, mikäli hän ei olisi enää löytänyt paikkaa metsästä, johon hän oli [uhrinsa] jättänyt kiinni.

–  Hänet on laitettu käsiraudoilla kiinni puuhun niin, että hän on roikkunut käsiraudoista puussa vain jalkojen varassa selkä ylhäällä maasta suu teipattuna noin puolentoista vuorokauden ajan.

Vuosien vankeus ja korvauksia

Miehen sidottuna metsään jättänyt Oliver Roy Oscar Holmberg tuomittiin törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä huumausainerikoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta sekä kolmesta petoksesta yhteensä 4 vuoden 2 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomioon vaikutti aiempi ehdollinen vankeusrangaistus, joka määrättiin täytäntöönpantavaksi.

Mies määrättiin korvaamaan vankina pitämälleen miehelle yhteensä 10 300 euron korvaukset kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, kormeettisesta haitasta ja henkisestä kärsimyksestä.

Lisäksi oikeus antoi 30 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen vuonna 1998 syntyneelle naiselle, joka oli tietoinen tapahtumista. Hänet tuomittiin törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.


Lue myös:

    Uusimmat