Mainos

Ugandassa kuollut suomalaismies markkinoi maassa Patrian aseita – miksi matkalla ollut ex-ministeri Suvi Lindén vaikenee?

2:05

Ugandan Kampalassa viime viikolla kuollut 41-vuotias suomalainen liikemies oli yhteydessä puolustusteknologiaa valmistavaan Patriaan ennen matkaansa.

Patrian viestintäjohtajan Birgitta Selosen mukaan mies on ollut tammikuussa yhteydessä Patrian Land-liiketoiminnan myyntiorganisaatioon, ja kertonut tapaavansa matkallaan Ugandan puolustusministeriön edustajia.

Selosen mukaan yhteydenotossa ei ollut mitään kummallista, sillä hänen mukaansa konsultit ovat hyvin aktiivisia ja esittävät monenlaisia ehdotuksia yhteistyöstä.

– Hän on kysynyt, voiko ottaa Patrian esitteitä mukaan ja tunnustella, voisiko Ugandassa on jotain Patrialle soveltuvia hankkeita. Hän on saanut muun muassa Patrian AMV-esitteitä matkaan. Sinänsä meidän materiaali on julkista ja kenen tahansa saatavilla, Selonen sanoo MTV Uutisille.

Patria ei maksanut miehelle 

Selonen lisää, ettei miehen kanssa ole tehty konsulttisopimusta eikä hänelle ole maksettu rahaa. Patria teki miehestä taustaselvityksen.

– Aina henkilön luvalla tehdään taustaselvitys, jossa selvitetään mitä kaikkea hän on tehnyt ja minkälaisten yritysten kanssa. Varmaan rikospuolikin pyritään selvittämään. Tässä tapauksessa on tehty vain esiselvitys.

Patrian viestintäjohtaja ei ole miestä henkilökohtaisesti tavannut. Tiedon miehen kuolemasta hän sai sunnuntai-iltana median edustajan soitettua hänelle asiasta.

Esitti väärennetyn kutsukirjeen lentokentällä

Ylen mukaan mies oli esittänyt Ugandan lentokenttäviranomaisille väärennetyn kutsukirjeen.

– Selvitämme parhaillaan, kuka kirjeen oli väärentänyt ja kuka kutsun on antanut, poliisin tiedottaja Luke Owoyesigire Kampalan poliisista kertoo Ylelle.

Ylen mukaan kirjeessä kutsun esittäjäksi oli nimetty Ugandan valtion sisäisen turvallisuuspalvelun johtaja. Hän on sanonut ugandalaislehti Daily Monitorille, että hän ei ole kutsunut suomalaismiestä Ugandaan.

Kampalan poliisi ei toistaiseksi epäile miehen kuolemaan liittyvän rikosta, mutta henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

– Odotamme toksikologisten tutkijoiden raporttia. Kun se valmistuu, saamme tietää, myrkytettiinkö hänet tai vastaavaa, poliisin tiedottaja kertoo Ylelle.

Tiedottajan mukaan poliisi löysi huumeita kuolinpaikalta hotellihuoneesta. Se ei ole vielä tiedossa, onko huumeita käytetty tai kuka niitä on hotellihuoneeseen tuonut.

Keskusrikospoliisi ei ole toistaiseksi saanut virka-apupyyntöä Ugandasta.

Mikä oli ex-ministeri Lindénin rooli?

Ilta-Sanomien mukaan miehen matkaseurueessa Ugandassa oli myös kokoomuksen ex-ministeri Suvi Lindén. Lindénillä ja miehellä on ollut yhteistä liiketoimintaa aiemmin.

MTV Uutiset on yrittänyt tavoittaa Lindéniä lukuisia kertoja, mutta hän ei ole vastannut soittopyyntöihin. Se, mikä Lindénin rooli matkalla oli, ei ole tiedossa.

Pääkaupunkiseudulla asunut liikemies oli perheellinen, ja hän oli ollut ehdolla kunnallisvaaleissa. Hän toimi pienessä liikkeenjohdon konsultointia tarjoavassa yrityksessä. Lisäksi hän oli mukana muutaman muun yrityksen toiminnassa.

Ugandalainen Daily Monitor -lehti kertoo myös, että niin ikään kuolleena löydetyn ruotsalaismiehen tapaus on avoinna. Sebastian-niminen mies löytyi Sheraton-hotellista kuolleena helmikuun 5. päivä – hän oli saapunut maahan lehden mukaan vain tunteja aiemmin.

Mies löydettiin sen jälkeen, kun hänen vaimonsa oli hälyttänyt hotellin henkilökunnan tarkistamaan miehen tilannetta. Vaimo oli yrittänyt soittaa miehelleen, kertoo ugandalaislehti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.