Mainos

Suomalaismiehen kuolema: Uganda-paljastuksista vaikeuksiin joutunut toimittaja MTV:n haastattelussa – "Uhkauksia tulee, mutta tämä on työ, jonka olen valinnut"

0:59

Suomalaismiehen kuolemasta ugandalaisessa hotellissa alkanut vyyhti sai viime viikolla uusia käänteitä, kun viisi ihmistä sai syytteet suomalaisen taposta Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Heidät on myös vangittu.

Yksi syytteen saaneista henkilöistä on Ugandan turvallisuuspalvelu ISO:n upseeri Apollo Kyabagye.

Tästä on kyse:

Suomalaisen liikemiehen ruumis löydettiin hotellista maan pääkaupungista Kampalasta tiistaina 6. helmikuuta, vain päivä sen jälkeen kun suomalaisseurue oli saapunut Suomeen.

Lue kaikki aiheen uutiset MTV:n taustasivuilta.

Yllä olevalla videolla Charles Etukuri kertoi helmikuussa, miten hän päätyi Suvi Lindénin puheille suomalaismiehen kuoleman jälkeen.

Oikeuden eteen viisikkoa odotetaan ensi viikolla 4. huhtikuuta. Tätä tilaisuutta odottaa myös ugandalainen toimittaja Charles Etukuri, joka on seurannut aihetta ja raportoinut tapahtumista niiden ensihetkistä lähtien.

Hän aikoo jatkaa aiheen parissa tulevaisuudessakin, vaikka on joutunut koville toimittajantyönsä vuoksi viime viikkoina. Etukuri joutui tapauksen vuoksi jopa turvallisuuspalvelun pidättämäksi useiksi päiviksi

– He epäilivät, että tiesin enemmän tapauksesta kuin mitä kirjoitin. He uskoivat, että minulla oli tietoa siitä kuka surmasi suomalaisen liikemiehen. Olin saanut nähtäväkseni asiakirjoja suomalaisseurueen tulosta Suomeen sekä tietoja miehen kuolemasta, mies kertoi pidätyksestään MTV Uutisille helmikuussa

"Elämäni pelottavinta aikaa"

Nyt, reilua kuukautta myöhemmin, Etukuri kertoo elämän asettuneen jälleen normaaliin uomaansa. Hän pystyy tekemään työtään journalistina melko normaalisti, sillä hänellä on työnantajansa vahva tuki. 

– En ole saanut nyt uhkauksia enkä tunne oloani enää stressaantuneeksi, hän kuvailee MTV Uutisille. 

Olotila on hyvin erilainen kuin se oli vielä viikkoja sitten. Etukuri kertoo, että päivät vapauttamisen jälkeen oli hänen elämänsä pelottavinta aikaa. Hänen mukaansa häntä seurattiin ja hänen henkilökohtaisiin tietoihinsa kajottiin.

Etukurilla on vuosien kokemus toimittajan työstä. Hän kertoo kirjoittaneensa 14 vuoden ajan erilaisiin julkaisuihin. Hän kertoo keskittyneensä tutkivaan journalismiin ja kuvailee sitä intohimokseen.

– Olen kirjoittanut valtavan määrän juttuja, mukana on isojakin paljastuksia, hän kertoo.

– Esimerkiksi viime vuonna kerroin paikallisella torilla myytävän lihan taustoista.

Toimittajia painostetaan, suhteet tärkeitä 

Paljastusjutut voivat aiheuttaa Ugandassa eritasoista häirintää toimittajaa ja hänen perhettään kohtaan. Etukuri kertoo vaimonsa ymmärtävän työn luonteen.

– Hän tietää, että uhkauksia tulee, mutta tämä on työni. Työ, jonka olen itse valinnut. Ei voi tietää, mitä minun varalleni on suunniteltu.

Etukurin mukaan toimittajia painostetaan muun muassa pidätyksillä ja tekaistuilla syytteillä, mutta myös henkeen kohdistuvat uhkaukset ovat mahdollisia.

Tietojen saaminen Ugandan kaltaisessa maassa ei sekään ole aina niin yksinkertaista. Poliisi pitää viikottain tiedotustilaisuuden ajankohtaisista asioista, mutta lisäkysymyksiin voi olla vaikeaa saada vastauksia. 

Toimittajaa saatetaan pallotella eri tahoille ja voi olla, että kaikkea tietoa ei haluta kertoa. Kontakteilla ja suhteilla on tärkeä sija yhteiskunnassa.

Siksi toimittajaltakin vaaditaan välillä kekseliäitä tapoja tiedonhankinnassa. 

"Etsin paljon tietoa Suomesta"

Suomalaismiehen kuoleman ympärillä tapahtuneet asiat ovat puhuttaneet Etukurin toimituksessa alusta saakka. Kun hän kuuli tapauksesta ensimmäistä kertaa, hän tajusi heti, että kyseessä on iso juttu.

Etukuri kertoo kuulleensa tapauksesta sen jälkeen, kun turvallisuuspalvelun työntekijä pidätettiin tapaukseen liittyen.

Hän sai kontaktin pidätetyn lähipiiristä, ja lopulta poliisi vahvisti Etukurille kuoleman sekä näytti juttuun liittyviä rikospaikkakuvia sekä todisteita. Hän kertoo saaneensa tietonsa tapauksesta pääosin poliisilta.

Näin hän kuvaili jutun syntyä ja muun muassa Suvi Lindénin haastattelua MTV:n aiemmin julkaisemassa artikkelissa

0:59

Suomi on tullut Etukurille tutuksi juttujen myötä. Ennen artikkeleita hän ei tiennyt Suomesta paljonkaan eikä ollut tavannut suomalaisia. 

– Juttuja kirjoittaessani olen etsinyt paljon tietoa Suomesta. Olen myös jutellut monen suomalaisen kanssa tämän tapauksen tiimoilta, Etukuri kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.