HS:n saama ääninauha: Suvi Lindén kertoo poliisiksi tekeytyneelle toimittajalle, miksi lähti Ugandaan liikemiehen kanssa

Mitä Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksesta tiedetään 2:40

Helsingin Sanomat avaa jutussaan yksityiskohtia, miten suomalainen liikemies päätyi Ugandaan, jossa hän löytyi kuolleena hotellista.

Lehti on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime tiistaina. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Toimittajan työnantajan New Vision -lehden mukaan Ugandan turvallisuuspalvelu ISO otti toimittajan kiinni ja pitää häntä tällä hetkellä niin sanotussa turvatalossa.

Liikemies ja Lindén tunsivat vuosia

Lehden mukaan liikemies ja Lindén tutustuivat vuosia sitten Suomi-Qatar-seurassa, johon molemmat kuuluivat. Qatarissa liikemies oli tutustunut ugandalaiseen naiseen sekä hänen liikekumppaniinsa, jotka HS:n New Vision -lehdestä saamien tietojen mukaan vierailivat liikemiehen hotellihuoneessa kohtalokkaana yönä.

HS kertoo, että liikemiehen hotellihuoneesta löytyi lukuisia reseptilääkkeitä, joiden käyttötarkoitusta huoneeseen aamiaiselta kutsuttu Lindén sai selventää poliiseille tiistaina. Tämän jälkeen Linden kertoi illan tapahtumista vielä kerran kahdelle poliiseiksi esittäytyneelle henkilölle, joista toinen oli sittemmin kiinniotettu New Vision -lehden toimittaja.

Valepoliisien haastattelunauhalla Lindén kertoo HS:n mukaan, ettei liikemies Lindénin käsityksen mukaan käyttänyt huumeita. HSn haastattelemien liikemiehen tuttujen mukaan mies oli myös ollut absolutisti jo pitkään.

Joutui virkamiesten huijaamaksi?

New Vision -lehden toimittaja ehti ennen kaappaustaan julkaista kirjoituksen, jonka mukaan suomalainen liikemies joutui Ugandassa huijatuiksi. Huijaajina olivat ISO:n virkamiehet sekä Carol, joka toimi liikemiehen ugandalaistuttavien avustajana.

HS:n mukaan Lindén oli vielä ennen Suomeen palaamistaan tavannut ugandalaiseversti Frank Kaka Bagyendan, jonka kutsumana liikemies väitti tulleen Ugandaan. Everstin mukaan kutsukirje oli kuitenkin väärennetty. HS kertoo Bagyendan vakuuttaneen Lindénille, että tapaus halutaan selvittää, sillä petokset ovat huonoa mainosta Ugandalle.

Ei tutkita murhana

MTV:n tietojen mukaan suomalaismiehen kuolemaa Ugandassa ei tutkita murhana, toisin kuin aiemmin on uutisoitu.

Keskusrikospoliisi tiedotti perjantaina, että Suomen ja Ugandan poliisiviranomaiset ovat alkaneet vaihtaa tietoja tapaukseen liittyen. Keskusrikospoliisi sai Ugandasta oikeusapupyynnön iltapäivällä, ja se ohjattiin kuolleen suomalaismiehen kotipaikkakunnan viranomaisille, eli Itä-Uudenmaan poliisille.

Oikeusapupyynnöstä käy ilmi, että kuolleen suomalaismiehen tapausta tutkitaan kuolemansyyn selvittämisenä, ei henkirikoksena.

Lindénin epäselvä rooli

Liikematkalla kuollut suomalaismies oli saanut valtion aseyhtiöltä Patrialta luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Sekä Patria että Lindén ovat kertoneet, että Lindén ei ollut Ugandassa Patrian asialla.

Lindén on sanonut olleensa edistämässä tietoyhteiskuntaa koskevia asioita. Perjantaina hän tarkensi olleensa kartoittamassa Ugandan valmiutta laittaa liikkeelle hankkeita, joissa älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa.

Epäselvyyttä on aiheuttanut Lindénin titteli, sillä hän ensin kertoi tietoyhteiskunnan edistämisen kuuluvan hänen luottamustehtäväänsä YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä.

Sittemmin selvisi, että komissio ei tiennyt Lindénin Ugandan-matkasta, eikä Lindén enää ole virallisesti titteliltään erityislähettiläs. Lindén oli Kansainvälisen televiestintäliiton ITUn erityislähettiläs ja laajakaistakomission varsinainen jäsen vuosina 2010–2015. Sittemmin Lindén on toiminut komission vapaaehtoisena puolestapuhujana.

Lindén sanoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa, ettei väittänytkään kartoituksen tapahtuneen laajakaistakomission toimeksiannosta. Lindén kertoi myös sopineensa ITUn pääsihteerin kanssa viime syksynä käymässään kahdenkeskisessä keskustelussa, että hän voi käyttää nimikettä erityislähettiläs.

Lindén vaikuttaa sittemmin poistaneen kyseisen Facebook-julkaisun tai muuttaneen kirjoituksen asetuksia niin, että päivitys ei enää näy julkisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat