Uberin nimissä leviää petollisen uskottava huijaus – "Tämä on selkeä suuntaus"

Saana myi viiden euron vauvantarviketta, menetti 400 euroa – näin nettimyyjiä huijataan 0:59
KATSO MYÖS: Saana kauppasi viiden euron vauvantarviketta Tori.fi-sivustolla, mutta tuli huijatuksi ja menetti 400 euroa. Näin huijarit käyttävät "kuriiripalvelua" viedäkseen rahasi.

Digiturvallisuuden asiantuntija muistuttaa, ettei tuntemattomiin ulkomaisiin numeroihin tule soittaa tai lähettää tekstiviestiä. Uberin nimissä nyt leviävä huijaus on laadittu erinomaisella suomen kielellä, minkä lisäksi huijarit pyrkivät matkimaan yhtiön oikeita toimintatapoja.

Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku varoittaa Twitter-tilillään kyytipalvelu Uberin nimissä leviävästä tekstiviestihuijauksesta.

Rouskun julkaisemassa kuvakaappauksessa näkyy kaksi tekstiviestiä, joilla käyttäjää yritetään houkutella lähettämään viesti ulkomaalaiseen numeroon. Käyttäjälle uskotellaan, että viestin lähettämällä saa lopetettua tarpeettomat Uber-viestit.

Rousku toteaa MTV Uutisille, että kuvakaappauksessa näkyvä ensimmäinen viesti, joka on lähetetty eilisiltana, pyrkii todennäköisesti luomaan luottamusta numeroa kohtaan ja antamaan syyn turhien viestien lopettamiselle.

Rousku kuitenkin kertoo, ettei ole tilannut Uberia eilen. Lisäksi viesti tuli numeroon, jota ei ole yhdistetty Uberin käyttäjätiliin muutenkaan. Mikäli Uberia on käyttänyt hiljattain, on viestiä helppo pitää aitona.

– Uber-koodisi on 3124. Älä koskaan jaa tätä koodia. Jos et halua enää vastaanottaa viestejä, lähetä viesti STOP ALL numeroon +46 76 943 60 05, huijausviestissä todetaan.

Viestiin ei pidä missään nimessä vastata, eikä kyseiseen numeroon lähettää mitään.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Muista tämä perusohje

Rouskulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä juuri tähän huijaukseen haksahtamisesta voi konkreettisesti seurata. Huijauksia on kuitenkin toteutettu aiemminkin vastaavalla tavalla.

– Ulkomaiseen numeroon voi olla kytkettynä jonkinlainen rahoituskuvio, eli viestin lähettäminen voi olla maksullista.

Rousku muistuttaa, että vaikka suomalaisiin numeroihin onkin turvallista soittaa ja vastata, tulee ulkomaisten numeroiden kohdalla olla paljon varovaisempi.

– Perusohje on, että älä koskaan soita tai lähetä viestejä tuntemattomiin ulkomaisiin numeroihin, Rousku sanoo MTV Uutisille.

Rousku arvelee kohtaamansa Uber-huijauksen olevan globaalia luokkaa, sillä viestissä mainitulla numerolla löytyi tapauksia myös muualta maailmasta.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin suojaudut tietojenkalastelulta eli phishingiltä 1:12
KATSO MYÖS: Näin voit suojautua tietojenkalastelulta eli phishingiltä.

Matkii aitoja viestejä

Suomalaisten puhelimiin on viime päivinä tulvinut runsaasti myös FluBot-huijausviestejä. FluBot-viestit on kuitenkin lähetetty huomattavasti tätä Uber-huijausta heikommalla suomen kielellä, joten ne on hieman helpompi tunnistaa huijauksiksi.

Rouskun kohtaamasta Uber-huijauksesta tekee erityisen petollisen se, että Uber saattaa itse lähettää jokseenkin samankaltaisia viestejä.

Uber kertoo suomenkielisillä verkkosivuillaan, että käyttäjä voi saada tekstiviestitse linkin jonkun muun tilaaman kyydin hyväksymiseen. Näin voi olla vaikkapa siinä tapauksessa, että jokin yritys on tilannut esimerkiksi asiakkalleen kyydin, jonka hän voi hyödyntää itselleen sopivana ajankohtana.

Mikäli kyydille ei ole tarvetta tai käyttäjä ei halua enää vastaanottaa Uberilta viestejä, tulee viestiin vastata sanalla STOP. Uber ei kuitenkaan pyydä lähettämään viestiä johonkin tiettyyn ulkomaalaiseen numeroon, vaan ainoastaan vastaamaan oman viestinsä perään.

– Monissa huijauksissa pyritään matkimaan oikeiden toimijoiden malleja, Rousku sanoo.

– Tämä on selkeä suuntaus. Huijauksista tulee entistä parempia, aidompia ja hankalampia tunnistaa, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat