Mainos

Tyypin 2 diabetes yleistyy nuorilla – ja aiheuttaa komplikaatioita

Nuorena diabetekseen sairastuville kehittyy diabeteskomplikaatioita todennäköisemmin, jos he sairastuvat tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekseen. Suurin osa nuorena todetuista tapauksista on tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta, mutta lähimpien vuosikymmenten aikana tyypin 2 diabetes on yleistynyt huomattavasti.

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 1 700:n tyypin 1 diabetesta ja 270 tyypin 2 diabetesta sairastavan seurantaan. Potilaat olivat sairastuneet alle 20-vuotiaana ja sairastaneet diabetesta keskimäärin kahdeksan vuotta.

Tyypin 2 diabetesta sairastavista 70 prosentille oli kehittynyt jokin diabeteskomplikaatio, kun tyypin 1 diabetesta sairastavista noin 30 prosentilla oli komplikaatioita.

Tyypin 2 diabetesta sairastavilla oli enemmän munuaistautia, retinopatiaa eli verkkokalvosairautta ja perifeeristä neuropatiaa eli ääreishermoston sairauksia. Erot havaittiin riippumatta potilaiden glukoositasapainosta, mahdollisesta lihavuudesta tai verenpaineesta.

Tyypin 2 diabetesta on perinteisesti pidetty vain aikuisten sairautena, mutta 1990-luvulta alkaen se on alkanut yleistyä myös lapsilla ja nuorilla. Valtaosa siihen nuorena sairastuvista on lihavia ja monien suvussa diabeetikoita on enemmänkin.

Suomessa 2–18-vuotiasta pojista noin 22 prosenttia on ylipainoisia ja 4 prosenttia lihavia. Tytöillä vastaavat luvut ovat 12 ja 2 prosenttia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja