Tyypillinen oululainen pahoinpitelijä: 23-vuotias humalainen mies

Oulun poliisin mukaan tyypillinen pahoinpitelijä on suomalainen, jalkaisin liikkuva 23-vuotias Oulussa asuva humalainen mies. Hän kävelee lauantaiyönä klo 02.00 aikoihin Isokadulla Albertinkadun ja Asemakadun välisellä osuudella ja riitaantuu syystä tai toisesta toisen humalaisen miehen kanssa ja lyö häntä nyrkillä kasvoihin.

Oulun poliisi huolestui pahoinpitelyjen lisääntymisestä viime vuonna kun määrä nousi alle 900:sta yli tuhanteen. Tarkemmassa syynissä ja pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna määrät eivät ole kasvaneet poikkeuksellisesti.

Oulussa pahoinpitelyt lisääntyivät poliisin tilastojen mukaan vuodesta 2003 vuoteen 2007 noin 9 prosenttia, kun esimerkiksi Vantaalla kasvua oli 40 % Tamperella 31 % ja Espoossa 27 %.

Pahoinpitelyjen määrä lisääntyi viime vuonna selvästi koko maassa. Vuonna 2006 poliisi kirjasi 30949 pahoinpitelyrikosta ja vuonna 2007 määrä oli 34671.

Nuoria miehiä

Vuonna 2003 poliisi kirjasi Oulun kihlakunnassa 917 pahoinpitelyä, kun vuonna 2007 määrä oli 1004. Kihlakuntaan kuuluvat Oulun kaupungin lisäksi Hailuoto, Kempele ja Oulunsalo.

Vuonna 2007 Oulun kihlakunnassa pahoinpitelyrikoksesta epäilty oli 36,7 %:ssa 21 - 27 vuotta. Useimmassa eli 41 tapauksessa rikoksen tekijä oli 23-vuotias.

Isokadulla (Albertinkatu - Asemakatu) tapahtui eniten Oulun kaupungin keskustan yleisellä paikalla sekä ravintoloissa tapahtuneista pahoinpitelyrikoksista. Yleisimmin pahoinpitelyrikos tapahtui lauantaiaamuna kello 02.00 - 03.00. Perjantai-illan kello 21.00 ja sunnuntain kello 05.00 välillä tehtiin 52,0 % kihlakunnan kaikista pahoinpitelyrikoksista.

Yksittäinen tekijä harvoin toistaa tekoaan ja yleensä teko tapahtuu päihtyneenä ollessa.

Ei yksittäistä syytä

Oulun poliisin työryhmä ei löytänyt pahoinpitelyn määrän lisääntymiseen mitään erillistä syytä esim. toimintaympäristön muutoksissa. Rikosten määrä on noussut tasaisesti.

Oulun kihlakunnassa vuoden 2007 kesäajalla toteutetulla tehostetulla YJT-valvonnalla ei ollut tilastoihin merkittävää vaikutusta. Oulun kaupungissa järjestetyt maksulliset yleisötapahtumat eivät lisänneet pahoinpitelyrikosten ilmoitusmäärää.

Toimenpide-ehdotuksenaan työryhmä esittää mm. aluevalvonnan lisäämistä partioinnin ja kameravalvonnan avulla häiriöpisteisiin, yhteistoiminnan kehittämistä sosiaalitoimen kanssa perheväkivallan tunnistamiseksi, analyysityön kehittämistä ja julkisen tiedottamisen hyödyntämistä kansalaisia ohjaavaan tiedottamiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat