Tyttöjä kiinnostaa eniten terveyspalveluala, poikia teknologiateollisuus

Sukupuoli ja lähipiiri ohjaavat nuorta vahvasti ammatinvalinnassa. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, joka luotaa yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuudensuunnitelmia ja ajatuksia työelämästä. 

Tutkimuksen mukaan tyttöjä kiinnostaa eniten terveyspalveluala, poikia teknologiateollisuus.  

Perinteiset asenteet ovat havaittavissa myös uskomuksina sukupuolten kyvyistä: esimerkiksi tyttöjä pidetään parempina luovissa aineissa ja kielissä, kun taas pojat loistavat liikunnassa, luonnontieteissä, historiassa ja matematiikassa. 

Itsevarmuus yhdistetään poikiin 49 prosentin todennäköisyydellä, tyttöihin vain 7 prosentin. Yläkoulussa johtaja-asemasta haaveillaan melko tasaveroisesti, mutta lukion aikana pojat uskovat tyttöjä enemmän tulevaisuuteensa johtajina. 

Välivuosi viehättää 

Vanhempien, sukulaisten ja ystävien vaikutus ammatinvalinnassa on kasvanut merkittävästi kuluneiden kahden vuoden aikana. 

Vanhempien esimerkki näyttäisi vaikuttavan nuorten valintaan enemmän kuin kouluissa pidetyt infotilaisuudet. Myös uraohjauksen tarve on korostunut sekä yläkoulussa että lukiossa. 

Nuoret eivät koe saavansa riittävästi tietoa työelämästä. Lukiolaisilla tämä ohjauksen tarve näkyy muun muassa välivuoden suosiossa. Jopa 29 prosenttia lukiolaisista arvioi pitävänsä välivuoden opintojen jälkeen. Välivuoden suosio on kasvanut etenkin tyttöjen keskuudessa. 

– Vaikuttaa siltä, että jatko-opintoihin hakeutumista lykätään suosimalla välivuotta. Tämä voi johtua useasta syystä, esimerkiksi lukio-opintojen aiheuttamasta uupumuksesta tai ensikertalaiskiintiöihin yhdistetystä taktikoinnista, pohtii Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen tiedotteessa.  

Kun koulu loppuu 2017 -tutkimukseen vastasi yli 7700 nuorta, ja se julkaistiin ammatillisen koulutuksen Taitaja 2017 -tapahtuman seminaarissa. Tutkimuksen toteutti TAT:n toimeksiannosta T-Media.

Lue myös:

    Uusimmat