Tytti Yli-Viikari saapui median eteen taas kirja kainalossaan – tästä teoksesta oli kyse

Näin Tytti Yli-Viikari asteli eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavaksi – lausui toimittajille vain huomenet 0:53
Katso videolta, miten Yli-Viikari saapui kansliatoimikunnan eteen kirja kainalossaan.

Tytti Yli-Viikari oli tänään tänään eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavana ja saapui paikalle kainalossaan sininen kansio ja keltainen kirja.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Anu Korhosen havaintojen mukaan kyseessä oli Anja Porion ja piispa Irja Askolan teos Mikä nainen.

Kirjan runomuotoisten tuokiokuvien kuvaillaan olevan kurkistusaukkoja naisen elämään eri tilanteissa ja elämänvaiheissa. Teos julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1985, mutta Yli-Viikarilla vaikutti kuvien perusteella olevan myöhempi painos.

"Tuokiokuvia naisten maailmasta"

Vuoden 1985 painoksen takakannessa teosta kuvaillaan seuraavasti:

"Naisella on oikeus omaan ajatteluun, tunteisiin, toiveisiin ja toimintaan.

Me haluamme koota tuokiokuvia erilaisissa elämäntilanteissa elävien naisten maailmasta. Olemme tiivistäneet tuttujen ja tuntemattomien elämäntuntoja ”naisten terveisiksi itselleen ja toisilleen”.

Mitä elämässäsi muuttuisi
siskoni
jos vähitellen alkaisit
puhella itsellesi ystävällisesti
kohtelisit kuin rakkainta ihmistäsi
kyselisit vointiasi
täyttäisit toiveitasi".

Lausui runon medialle

Irja Askolan ajatukset ovat mitä ilmeisimmin vedonneet Yli-Viikariin, sillä hän ei voinut olla viittaamatta tähän myös myöhemmässä haastattelussa. Kuulemisen jälkeen Yli-Viikari kertoi median edessä omat näkemyksensä tilaisuuden kulusta ja vastasi toimittajien kysymyksiin. 

Yli-Viikarilta kysyttiin, palaisiko hän mahdollisen irtisanomisen jälkeen VTV:n ylijohtajan tehtävään. Hän vastasi kysymykseen Irja Askolan runolla. Runossa puhutaan siitä, että tien päättyessä risteykseen toiset voivat kauhistua, toinen taas nähdä muutoksen mahdollisuutena. Vaikuttaa todennäköiseltä, että kyseinen runo löytyy Yli-Viikarin mukanaan kantamasta kirjasta.

Runon esittämisen jälkeen hän poistui paikalta.

Kirjan viestiä pohdittu ennenkin

Yli-Viikarin lukemistot ovat herättäneet kiinnostusta aiemminkin.

Kun Yli-Viikari asteli huhtikuussa eduskunnan kansliatoimikunnan eteen, hän kantoi mukanaan Plutarkhoksen kirjaa Mielen tyyneydestä. Antiikin ajan ajattelijan teos käsittelee mielen tyyneyttä ja tunteiden hallintaa.

Kirjan tulkittiin hienovaraiseksi viestiksi yleisölle.

Yli-Viikari poistui kuulemisesta runoillen 0:35
Katso videolta Yli-Viikarin lausuma runo.

Lue myös:

    Uusimmat