Tyrannosaurus rexin luuranko myytiin ennätyksellisellä yli 27 miljoonan euron hinnalla – selvisi elinaikanaan murtuneesta niskasta ja kallovammoista

1:00
Katso videolta, miltä STAN -niminen tyrannosaurus rexin luuranko näyttää.

Yksi maailman kokonaisimpia Tyrannosaurus rexin luurankoja myytiin huutokaupassa New Yorkissa, Yhdysvalloissa, 31,8 miljoonalla dollarilla (noin 27 miljoonalla eurolla). Se on uusi ennätyshinta mistään myydystä dinosauruksen luurangosta tai fossiilista, CNN kertoo.

Stan-niminen luuranko kuului Tyrannosaurus rexille, joka kulki maan päällä noin 67 miljoonaa vuotta sitten.

Stania on tutkittu Black Hills-instituutissa South Datokassa kahden vuosikymmenen ajan ja sen avulla on tuotettu lukuisia tutkimuksia.

Noin neljä metriä korkea ja 12 metriä pitkä Stan on yksi maailman kokonaisimpia T-rexin luurankoja, joita on saatu koottua. Siinä on yhteensä 188 luuta.

Luurangon kaivamiseen ja kokoamiseen on mennyt yhteensä 30 000 työtuntia.

Eläessään Stan painoi noin kaksi kertaa Afrikan elefantin verran, eli noin 7-8 tonnia. Sen pisin hammas oli melkein 30 senttimetriä pitkä ja sahalaitainen.

Aluksi luiden ei ymmärretty kuuluvan T-rexille

Amatööriarkeologi Stan Sacrison löysi sen ensimmäiset luut vuonna 1987 alueelta, joka ulottuu Montanaan sekä Pohjois- ja Etelä-Dakotaan.

Luiden luultiin ensin kuuluvan Triceratops-hirmuliskolle. Ne olivat koskemattomina vuoteen 1992 asti, kunnes vierailevat paleontologit tajusivat niiden alkuperän.

Tutkijoiden mukaan Stan selviytyi elinikänsä aikana murtuneesta niskasta, kun vamman jälkeen sen kaksi selkänikamaa yhdistyi toisiinsa.

Siltä on löydetty myös vammoja kallosta, jotka voivat olla seurausta kamppailusta lajikumppanin kanssa.

Ennen siirtoa uudelle omistajalle Stan asetetaan näytille Rockefeller Centerin ikkunaan vuorokaudeksi.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä STAN -niminen tyrannosaurus rexin luuranko näyttää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja