Taisteluarpia ja murtuneita luita: Maailman suurimman ja vanhimman Tyrannosaurus rexin elämä oli väkivaltainen – näin "Scotty" sai nimensä

0:40
Hirmulisko Scottyn arvioidaan olevan kaikkien aikojen mahtavin Tyrannosaurus rex.

Kanadasta on löytynyt maailman suurin Tyrannosaurus rexin luuranko. Tutkijat antoivat 66 miljoonaa vuotta sitten Saskatchewanissa eläneelle hirmuliskolle lempinimen Scotty.

Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkijat kertovat löytäneensä maailman suurimman dinosauruksen luurangon, uutisoi Phys.org-tiedesivusto.

Hirmulisko Tyrannosaurus rexin luuranko on 13 metriä pitkä. Tutkijoilta lempinimen Scotty saanut dinosaurus eli esihistoriallisessa Saskatchewanissa Kanadassa 66 miljoonaa vuotta sitten.

– Tämä on kaikkien aikojen mahtavin Tyrannosaurus rex, kommentoi Albertan yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkimusjohtaja Scott Parsons.

– Tyrannosaurus rexien koot vaihtelevat suuresti. Jotkut yksilöt ovat olleet honteloita, jotkut taas rotevampia.

Scotty oli Parsonsin mukaan rotevampaa laatua. Kun mitataan T-rexin jalkojen, lantion ja hartioiden kokoa, Scotty on keskiarvoa reippaasti isompi.

Artikkelissa kerrotaan Scottyn saaneen nimensä viskistä. Tutkijat juhlistivat sen luurangon löytymistä nauttimalla scotchia eli skottiviskiä.

Asiantuntijoiden mukaan Scottyn jalkojen luiden mukaan sen elopaino on ollut yli 8 800 kiloa. Näin ollen Scotty olisi ollut isompi kuin yksikään muu lihansyöjädinosaurus.

Puremajälki hännässä

Scottyn tieteellinen tutkiminen on ollut valtava projekti. Luuranko löytyi alun perin jo vuonna 1991. Luurankoa peittäneen hiekkakiven poistaminen vei tutkijoilta lopulta yli kymmenen vuotta.

Vasta nyt asiantuntijat ovat päässeet tutkimaan Scottyn luurankoa täydessä koossaan ja samalla heille on valjennut, miten ainutlaatuinen hirmulisko Scotty oli.

– Scotty on tiettävästi vanhimmaksi elänyt Tyrannosaurus rex, toteaa tutkija Scott Parsons.

Tyrannosaurus rexit kasvoivat vauhdilla ja kuolivat nuorina. Scotty oli tutkijoiden mukaan vain hieman yli 30-vuotias kuollessaan.

– Hirmuliskostandardien mukaan Scotty eli epätavallisen pitkän elämän. Väkivaltaisen sellaisen, Parsons toteaa.

– Ympäri luurankoa löytyy poikkeamia, arpia, sellaisia kohtia, joista voi päätellä dinosauruksen kärsineen isoja vammoja.

Luurangossa murtuneita kylkiluita

Scottyn luurangossa on muun muassa murtuneita kylkiluita sekä hännässä puremajälki, joka voi olla toisen hirmuliskon aiheuttama.

– Luulen, että tulevaisuudessa tehdään vielä merkittävämpiä löytöjä. Mutta tämän hetken tiedon mukaan tämä Tyrannosaurus rex on isoin maan päällä elänyt saalistaja, jonka tiede tuntee, Parsons toteaa.

Scottyn luuranko on esillä Reginan kaupungissa Royal Saskatchewan -museossa toukokuussa avautuvassa näyttelyssä.

Lähde: Phys.org

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja