Mainos

Työttömyyskorvausta voi saada ennakkona

Työttömyyskassojen ruuhkissa jonottavien tilanne helpottuu tästä päivästä lähtien.

Kassat voivat nyt myöntää työttömäksi jääneelle tai lomautetulle ennakkomaksua, jonka käyttöön ottamisesta ja suuruudesta ne päättävät itse.

Joissakin työttömyyskassoissa hakijat ovat joutuneet odottamaan ensimmäistä työttömyyskorvaustaan jopa kymmenen viikkoa. Pitkä jonotusaika on pakottanut ihmisiä turvautumaan toimeentulotukeen.

"Malttia ennakkomaksun hakuun"

Muun muassa Suomen suurin työttömyyskassa, Yleinen työttömyyskassa YTK, on ottanut ennakkomaksun käyttöön. YTK toivoo kuitenkin malttia maksun hakemiseen.

- Jäsenen toimeentulon kannalta se on varmasti tärkeää. Toivomme kuitenkin, että ennakkopyyntöjen määrä pysyisi mahdollisimman vähäisenä, koska tämä aiheuttaa kassoille varmasti puolitoistakertaisen hakemusten käsittelyn. Hakijan tilanne kun käsitellään ennakkohakemukseen yhteydessä ja vielä varsinaisen hakemuksen yhteydessä, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.

- Toivomme, että hakijat jaksaisivat odottaa ensimmäisen hakemuksen käsittelyajan. Kun ensimmäinen on saatu käsiteltyä, jatkohakemukset käsitellään hyvinkin joutuisasti, Hänninen vakuuttaa.

YTK:ssa keskimääräinen ensimmäisten päivärahahakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä noin neljä viikkoa. Hännisen mukaan ennakkomaksun käyttö voi nopeuttaa rahan saamista parilla viikolla.

- Ennakkomaksu kuitataan tulevasta päivärahasta eli se on sitten hiukkasen pienempi. Ja jos ennakkomaksun saa, mutta myönteistä päätöstä ei tehdäkään, peritään ennakkomaksu takaisin, Hänninen muistuttaa.

Myös Suomen toiseksi suurin työttömyyskassa, akavalainen IAET, on ottanut ennakkomaksun käyttöön. IAET:n kassanjohtaja Aleksei Solovjew uskoo, että ennakkomaksu lisää työtä.

- Ennakkomaksun hoitamiseen on kuitenkin varauduttu ja palkattu lisää henkilökuntaa. On ollut etukäteen vaikea arvioida, kuinka paljon hakemuksia tulee. Luultavasti saamme niitä aika paljon, koska meillä on kohtalaisen pitkät jonot, Solovjew toteaa.

IAET:ssa keskimääräinen käsittelyaika on 2,5-3,5 kuukautta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.