Mainos

Työryhmän ehdotus: Tupakkatestaus raskaana oleville äideille

Terveydenalan ammattilaisista koostuva työryhmä esittää häkämittareiden hankkimista suomalaisiin neuvoloihin äitien tupakoinnin vähentämiseksi. 

Vuosittain lähes 10 000 sikiötä altistuu äidin kohdussa nikotiinille ja muille tupakansavun yhdisteille. Raskaudenaikainen tupakointi vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kehitykseen ja kasvuun, mutta lisää myös keskenmenojen ja muiden komplikaatioiden vaaraa.

Tästä syystä terveysalan ammattilaisista koostuva Lääkärit Tupakkaa Vastaan -verkosto esittää, että kaikilta raskaana olevilta tulisi ensimmäisellä neuvolakäynnillä mitata uloshengityksen häkäpitoisuus.

Ehdotuksen mukaan kaikkiin äitiysneuvoloihin tulisi hankkia häkämittari, jonka avulla voitaisiin helposti todeta äitien säännöllinen tupakointi, runsaalla passiivitupakoinnille altistumien ja toisaalta myös tupakoinnin väheneminen.

Jopa puolet nuorista äideistä tupakoi

Vetoomuksen häkämittareiden saamiseksi neuvoloihin ovat allekirjoittaneet Suomen Gynekologiyhdistys, Kätilöliitto ja Terveydenhoitajaliitto.

Kansainvälisten kokemusten mukaan häkämittareiden käyttö on osoittautunut toimivaksi keinoksi motivoida odottavaa äitiä lopettamaan tupakointi. Esimerkiksi Britanniassa häkäpitoisuuden mittaus on kuulunut raskauden hoitosuosituksiin jo vuodesta 2010 lähtien.

Häkämittareiden saaminen neuvoloihin olisi edistyksellinen harppaus, sillä Suomi on ainoa Skandinavian maa, jossa raskaana olevien tupakointi on edelleen samalla tasolla kuin 1980-luvulla, eli noin 17 prosenttia. Nuorista, alle 20-vuotiaista äideistä jopa 45 prosenttia tupakoi raskauden aikana. Työryhmän mukaan nämä luvut osoittavat, että äitiyshuolto on jäänyt kehityksessä jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.