Työryhmä selvittämään väestöltään vähenevien seutujen ongelmia

Asuntoministeri Suvi-Anne Siimes on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on ensi vuoden helmikuuhun mennessä selvittää väestöltään vähenevien seutujen asumisen ongelmia sekä laatia seutuja koskeva asumisen kehittämis- ja toimenpideohjelma. Ryhmässä ovat edustettuina myös sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Valtion asuntorahasto, Valtiokonttori, Suomen kuntaliitto, Kainuun liitto, Imatran kaupunki ja Suomussalmen kunta.

Työryhmän pitää keksiä keinoja väestöltään vähenevien alueiden asuntomarkkinoiden tasapainon parantamiseksi, arava-asuntokannan tyhjä- ja vajaakäytön ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi sekä asunto-olojen kehittämiseksi. Työryhmä joutuu myös miettimään, miten asuntojen määrää voidaan hallitusti vähentää tulevaa tarvetta vastaavaksi.

Kymmenen eniten väestöään menettävän kunnan joukossa on niin keskisuuria vanhoja teollisuuskaupunkeja (esim. Imatra, Valkeakoski, Kemi) kuin maaseutukuntia (esim. Suomussalmi, Kiuruvesi, Närpiö). Suhteellisesti eniten väestöään tulevat menettämään pienet maaseutukunnat. Väestön määrä ei vain vähene, vaan myös vanhusväestön osuus väestöstä tulee kasvamaan.

Koko maassa aravavuokra-asuntokannasta yksi prosentti oli ollut tyhjillään vähintään kaksi kuukautta vuonna 1999. Tyhjiä vuokra-asuntoja koskevat tiedot perustuvat kuntien omiin ilmoituksiin. Kuntaliiton selvityksessä noin 70 kuntaa ilmoitti tyhjien aravavuokra-asuntojen olevan kunnan keskeisimpiä asuntopoliittisia ongelmia. Ongelma on merkittävä myös valtion asuntopolitiikassa luottotappioriskien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja