Työryhmä esitti lisäsuojelua valtion maiden soille

Soidensuojelua selvittänyt työryhmä ehdottaa välittömiä suojelutoimia ainoastaan valtion omistamille soille.

Työryhmä jätti keskiviikkona ehdotuksensa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

Tiilikainen sanoi, että työryhmän ehdottamista valtakunnallisesti arvokkaista kohteista suojellaan 36 000 hehtaaria valtion omistamia soita.

Yksityismailla suojelu perustuu vapaaehtoisiin keinoihin. Työryhmän esitykseen sisältyvillä yksityisillä, valtakunnallisesti arvokkailla suoalueilla ei rajoiteta maankäyttöä tai muita maanomistajien oikeuksia.

Suomen luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton mielestä työryhmän tulokset vesitettiin. Järjestöt kertovat tiedotteessaan, että ne jättivät eriävän mielipiteen, koska "poliittiset poukkoilut ja väliintulot ajoivat työryhmän työskentelyn toistuvasti mahdottomuuksiin."

Luontojärjestöjen arvion mukaan rahaleikkausten jälkeen vapaaehtoisenkaan suojelun edistämiseen ei ole edellytyksiä.

– Kun Sipilän hallitus päätti leikata valtion luonnonsuojelun budjetista peräti 62 prosenttia, peruttiin luonnonsuojelulain mukainen suojeluohjelma kokonaan yksityismaiden osalta, järjestöt huomauttavat tiedotteessaan.

Noin 100 000 hehtaarin laajuinen soidensuojelun täydennysohjelma oli viime vuonna jo lähes valmis, kun silloisen hallituksen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) keskeytti sen etenemisen.

Työryhmän ehdotus lähetetään lausuntokierrokselle loppuvuodesta.

Lue myös:

    Uusimmat