Hallitus päätti suojella 30 000 hehtaaria metsää – "Kerran suojeltu on aina suojeltu", sanoo Maria Ohisalo

4:52
Luonnonsuojelulaki repi hallituksen rivejä vain kuukausia sitten. Näin Sanna Marin ripitti keskustaa kohun ollessa päällä. (1.12.2022)

Hallitus on päättänyt suojella metsää noin 30 000 hehtaarin edestä, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.). Suojeluun päätyy jo talouskäytön ulkopuolella olleita alueita.

Hallitus teki päätöksen metsiensuojelupaketista osana lisätalousarvioneuvotteluja.

Suojeltavat alueet ovat Metsähallituksen omistuksessa, ja niiden suojelu maksaa laskennallisesti sata miljoonaa euroa.

– Tällä päätöksellä lähes tuplataan se metsiensuojelun määrä, mitä tällä hallituskaudella on tehty, ministeri Ohisalo hehkutti medioille eduskunnassa.

Metsien suojelupaketista väännettiin osana muutenkin monimutkaisia lisätalousarvioneuvotteluja viime hetkeen asti. 

Käytännössä suojelu tehdään niin, että alueet siirretään Metsähallituksen listauksissa "liiketoiminnan käytössä" olevien alueiden kategoriasta suojelualueiksi.

Kitu- ja joutomaata suojeluun?

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituspuolueista ainakin keskusta on pyrkinyt neuvotteluissa siihen, että suojeltavaksi päätyisi sellaistakin metsää, joka ei ole ollut enää tosiasiallisesti talouskäytössä, osin siis kitu- ja joutomaita.

Hallituksen lisätalousarviotiedotteen mukaan suojeltavat alueet ovatkin olleet rajoitetussa käytössä tai kokonaan metsätalouskäytön ulkopuolella.

Ministeri Ohisalo totesi medioille, että "osa alueista on ollut metsätalouskäytön ulkopuolella entuudestaan", muttei halunnut kysyttäessä kommentoida, kuinka suuri osa.

– Siitäkin huolimatta niiden suojelu on merkityksellistä, ja ehkä voi sanoa niin, että kerran suojeltu on aina suojeltu. Nämä metsät eivät enää talouskäyttöön tästä päädy, Ohisalo kommentoi.

– Kyllä täällä [suojeltavien listalla] on arvokkaita kohteita kaikkinensa ja myös sellaisia kohteita, joista on käyty vuosien varrella pitkään vääntöä, vaikka nämä Oulujärven saaret, Ohisalo mainitsi.

Suojeltavista alueista noin 20 000 hehtaaria on Lapissa, 9 600 Pohjanmaalla ja Kainuussa ja 500 hehtaaria Etelä-Suomessa.

Suurimpia suojeltavia kohteita ovat Inarin Jäävaaran ja Savuvaaran sekä Taivalkosken Kylmäluoman alueet.

Lue myös:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja