Onko hallitus tietoisesti jatkamassa luontokatoa?

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan hallitus on vesittänyt luonnon monimuotoisuusstrategiaa. Nykymuodossaan strategia näyttäisi olevan myös ristiriidassa lain ja YK:n luontosopimuksen kanssa. 

Asian ytimessä tänään MTV3:lla ja MTV Katsomossa kello 21. 

WWF Suomen tuoreessa tiedotteessa kerrotaan, että Suomi vaikuttaisi tietoisesti lipeävän strategian päätavoitteista pysäyttää luontokato Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Strategiaa on työstetty ympäristöministeriön johdolla edellisen hallituksen ajoilta lähtien. Monimuotoisuusstrategian valmistelu alkaa nyt olla loppusuoralla.

WWF:n mukaan nykyinen hallitus on hiljalleen vesittänyt tavoitteita ja toimenpiteitä muuttamalla niitä epämääräisemmiksi. 

Marinin hallituksen aikana strategia lähti jo lausuntokierrokselle, mutta Orpon hallituksen aikana käsittelyssä on WWF:n mukaan ollut vain kaksi uudelta pohjalta tehtyä keskeneräistä versiota. 

WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen on kuulunut ympäristöministeriön kokoamaan työryhmään strategian valmistelussa. Hänen mukaansa hallitus on tekemässä tietoista valintaa antaa luontokadon jatkua Suomessa. Hän kertoo illan Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa muun muassa näkemyksensä siitä, minkälaisia muutoksia työryhmässä on tapahtunut uuden hallituksen myötä ja kuka viime kädessä on vastuussa strategian vesittämisestä.

Strategia lainvastainen?

Strategian tuoreimmissa muokkauksissa muun muassa suojelupinta-alojen kasvattamisen määräaikatavoitteet on poistettu. Tolvanen korostaa, että Suomi on YK:n luontosopimuksessa sitoutunut 30 prosentin maa- ja merialueiden suojelutavoitteisiin vuoteen 2030 mennessä.

Myös esimerkiksi yksityisesti omistettujen metsien lisäsuojelun täsmälliset tavoitteet ovat pyyhkiytyneet strategian tämänhetkisestä versiosta pois. 

– Kun edellinen hallitus aloitti strategian valmistelun, suojelutavoitteeksi oli asetettu 100 000 hehtaaria. Nykyisen hallituksen jatkaessa työtä yksityismetsien lisäsuojelun tavoite oli syyskuun luonnoksessa enää 40 000 hehtaaria ja lokakuun luonnoksesta luku oli kadonnut kokonaan, WWF kertoo tiedotteessaan.

Nykymuodossaan luontokatostrategia olisi ristiriidassa myös luonnonsuojelulain kanssa. Lain mukaan kansallisessa luonnon monimuotoisuusstrategiassa tulee asettaa määrälliset ja ajalliset tavoitteet. WWF muistuttaa, että mitattavia, aikaan sidottuja tavoitteita on tällä hetkellä ainoastaan muutamassa kohdassa.

Lue myös:

    Uusimmat