Mainos

Työryhmä erimielinen siitä, lisääkö sote-uudistus yksityisten vakuutusten tarvetta

3:57

Sosiaali- ja terveydenhuollon pitkään suunnitellusta valinnanvapaudesta on julistettu loppuraportti. Paljon hyvää tarjoava raportti jättää arveluttavan jälkimaun.

Tämä siksi, koska työryhmän puheenjohtaja, professori Mats Brommels ehti jo Verkkouutisissa sanoa, että työryhmän itse ehdottama Kela-korvausten poistaminen todennäköisesti lisäisi yksityisten sairausvakuutusten määrää. 

Sote-uudistuksen yksi keskeinen tavoite on ollut lisätä ihmisten uskoa julkisen perusterveydenhuollon toimivuuteen. 

Miltä Brommelsin lausunto kuulostaa, työryhmän jäsen, Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Timo Aronkytö?

– En henkilökohtaisesti usko, että määrä nousee. Kun tämä sosiaali- ja terveydenhuollon perustoiminta toimii, niin eihän silloin tarvita yksityisiä vakuutuksia. Yksityiset vakuutukset tulevat tarpeen vain, jos järjestelmä epäonnistuu.

Kyse on kansalaisten luottamuksesta

Miksi työryhmän sisältä kuitenkin arvioidaan näin?

– Ehkä tässä on verrattu sellaisiin maihin, joissa yksityisten vakuutusten suosio on ollut kasvussa syystä, että kyseisissä maissa erikoissairaanhoito ei ole toiminut niin hyvin. Meillähän erikoissairaanhoito toimii parhaiten. Jos emme aja alas hyvin toimivaa erikoissairaanhoitoa, niin ei tässä vakuutustarve kasva. Jos vakuutusten määrä kasvaa, niin se on indikaattori siitä, että järjestelmä on epäonnistunut eikä kansalaiset luota järjestelmään. 

Aronkytö pitää mahdollista yksityisten sairausvakuutusten määrän kasvua huolestuttavana.

– Se vähentäisi veronmaksuhalukkuutta ja millä me sitten tätä julkista järjestelmää puolustetaan? johtaja kysyy.

Aronkytö: Vakuutus korvaa kymmenyksen

Yli miljoona suomalaista on jo nykyisellään ottanut vakuutuksen. Mistä se kertoo?

– Ihmiset haluavat nopeammin hoitoon tietyissä äkillisissä tilanteissa kuten tulehdusten ja loukkaantumisten osalta. Ei olla luotettu siihen, että terveyskeskukset toimivat riittävän ripeästi. 

Aronkytö muistuttaa, että asiakas maksaa vain pienen osan hoidon hinnasta. 

– Pitää muistaa, että yksityisvakuutuksissa on korvauskatot. Esimerkiksi lapsien kohdalla se voi olla vain 10 000 euroa eliniän ajan. Jos lapsi sairastuu vaikka syöpätautiin ja joutuu sairaalaan, niin ei vakuutus korvaa kuin julkisen hoidon hoitomaksut, koska itse hoito on niin kallista. Eli vakuutusyhtiö korvaa sen noin 30 euroa käynniltä eli sen osuuden, mitä se maksaa potilaalle, mutta oikeastihan käynnin hinta on noin 400 euroa, käynnistä riippuen.

Hän ottaa esimerkin myös ikäihmisistä.

– Vakuutusyhtiöt tietävät, että kun lonkka murtuu, potilas pääsee Töölöön julkiselle, jossa hän on viikon. Viikko vakuutetun vakuutusyhtiölle maksaa 300 euroa. Oikea hoidon hinta on 5000 euroa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.