Suomi helpottaa työperäistä maahanmuuttoa, tavoitteena 50 000 henkilöä lisää vuoteen 2030 mennessä – osalle työntekijöistä kahden viikon pikakaista

Mitä Suomen tulisi tehdä ollakseen kilpailukykyinen houkuttelemaan työperäistä maahanmuuttoa hyvin koulutetuille aloille? Näin vastaa Riikka Purra ja Iiris Suomela 2:28
Mitä Suomen tulisi tehdä ollakseen kilpailukykyinen houkuttelemaan työperäistä maahanmuuttoa hyvin koulutetuille aloille? Näin toukokuussa MTV Uutisissa vastasivat Riikka Purra ja Iiris Suomela

Hallitus pyrkii merkittävästi lisäämään Suomeen suuntautuvaa työperäistä maahanmuuttoa. Jo ensi kesänä erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien sekä heidän perheidensä pitäisi saada työlupa kahden viikon pikakäsittelyssä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli suunnitelmia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton lisäämiseksi tänään.

Hallituksen tavoite on vähintään kaksinkertaistaa työperäinen maahanmuutto vuoteen 2030 mennessä. Se merkitsisi 50 000 työperäisen maahanmuuttajan lisäystä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Vuoden 2030 jälkeen tavoitteena on saada Suomeen 10 000 työperäistä maahanmuuttajaa joka vuosi.

Uusien ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä pyritään kolminkertaistamaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on, että 75 prosenttia opiskelijoista myös työllistyisi Suomessa. Nyt vain noin puolet opiskelijoista jää Suomeen.

Kahden viikon pikakaista asiantuntijoille

Suomeen töihin tulevien ulkomaalaisten lupaprosesseja aiotaan nopeuttaa ja helpottaa. Tavoitteena on kuukauden käsittelyaika hallituskauden loppuun mennessä. Siihen pyritään muun muassa lakien ja käytäntöjen muutoksilla sekä lupaprosessin osittaisella automaatiolla.

Erityisasiantuntijoille ja kasvuyrittäjille kehitetään oma kahden viikon pikakaista työluvan saamiseksi. Se on määrä ottaa käyttöön jo ensi kesänä. Pikakäsittely koskee myös perheenjäseniä.

Taustalla paheneva työvoimapula

Työperäisen maahanmuuton tarve on kasvanut, koska Suomen oma väestö ikääntyy ja syntyvyys on liian alhainen.

Monilla aloilla kärsitään jo työvoima- ja osaajapulasta, mikä estää yrityksiä kasvamasta. Työvoiman puute heikentää myös huoltosuhdetta ja vaikeuttaa julkisen talouden kestävyysvajeen umpeen kuromista.

Loppujen lopuksi työvoiman väheneminen uhkaa myös eläkejärjestelmän rahoitusta. Eläkemaksujen korotuspaineet nousevat kestämättömiksi, jos työssä käyvän väestön osuus pienenee liikaa.

Pelkkä työvoiman houkuttelu ulkomailta ei kuitenkaan ongelmia ratkaise, vaan jo Suomessa olevat työikäiset pitäisi saada mahdollisimman laajasti työllistettyä. Nyt työmarkkinoita vaivaa niin kutsuttu kohtaanto-ongelma. Samaan aikaan, kun tarjoilla on runsaasti avoimia työpaikkoja, maassa on myös paljon työttömiä.

Miten työperäinen maahanmuutto parantaa Suomen kehnoa työllisyystilannetta? 7:14
Miten työperäinen maahanmuutto parantaa Suomen kehnoa työllisyystilannetta?

Lue myös:

    Uusimmat