Erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemusten määrä Suomeen noussut hurjasti – tulijoita etenkin Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta

Mitkä alat hyötyisivät työperäisestä maahanmuutosta? 8:50
Katso myös: Mitkä alat hyötyisivät työperäisestä maahanmuutosta?

Kansainväliset erityisasiantuntijat jättivät tammi-heinäkuussa Suomeen noin tuhat ensimmäistä oleskelulupahakemusta enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Maahanmuuttovirasto kertoo. 

Ensimmäinen oleskelulupa tarkoittaa lupaa, jota henkilö hakee ennen kuin muuttaa Suomeen ensimmäistä kertaa.

Tämän vuoden tammi-heinäkuussa hakemuksia jätettiin reilut 1 600, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli reilut 600.

– Nyt eletään ennätysvuotta erityisasiantuntijoiden maahanmuutossa, sillä viime vuoden luvut menivät rikki jo heinäkuussa ja hakemuksia tulee koko ajan lisää, apulaispäällikkö Elina Immonen sanoo tiedotteessa.

Erityisasiantuntijoiden oleskelulupapäätöksen on Maahanmuuttoviraston mukaan saanut tänä vuonna keskimäärin yhdeksässä vuorokaudessa.

Venäläisiä siirtynyt Suomeen töihin

Erityisasiantuntijoita on muuttanut Suomeen erityisesti Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta. Kärkimaat ovat viime vuosina pysyneet samoina.

Venäläisten hakemusten määrään on Maahanmuuttoviraston arvion mukaan vaikuttanut tänä vuonna se, että suomalaisissa yrityksissä työskenteleviä on siirtynyt Suomeen töihin.

Erityisasiantuntijat, startup-yrittäjät ja heidän perheenjäsenensä ovat voineet kesäkuun alusta alkaen hakea oleskelulupaa myös pikakaistalla, jossa oleskelulupa käsitellään enintään kahdessa viikossa ja Suomeen voi muuttaa heti päätöksen jälkeen.

Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi it-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään.

Lue myös:

    Uusimmat