Työpaikkaromanssit - kiusa vai voimavara?

Työpaikkaromansseihin suhtaudutaan eri lailla eri yrityksissä. Toiset pitävät niitä kiusallisina, toiset voimavarana. Suomen suurin työllistäjä Itella pitää niitä yrityksen vahvuutena.

– Meillä tätä pidetään positiivisena asiana. Henkilöstölehdessäkin asiaa on käsitelty otsikolla "Itellan yhdistämät". Siinä taisi olla kolme pariskuntaa, jotka kertoivat tarinansa, henkilöstöjohtaja Tarja Kaipio kertoo.

Itellalla ei olekaan minkäänlaisia sääntöjä tai ohjeita tilanteen varalle.

– Sen me toki tiedostamme, että jos on esimies-alaissuhde, niin silloin tällainen yksityiselämän romanssi voi olla haastava, mutta ei meillä ole sääntöjä tai ohjeita asiasta, Kaipio toteaa.

Kaipio arvioi, että ohjeiden puuttuminen kertoo siitä, ettei ongelmaa ole.

– Kyllähän yritys tekee sääntöjä, jos asia koetaan ongelmaksi, mutta ei täällä ole ollut semmoiseen tarvetta.

Itella on Suomen suurin työllistäjä ja myös poikkeuksellisen iäkäs yritys. Sen seurauksena myös henkilöstö poikkeaa keskivertoyrityksestä.

– Meidän yhtiössämme on hyvin tyypillistä perhesuhteet organisaation sisällä. Tällaisessa yrityksessä, jossa on näin pitkä historia, on jopa työntekijöitä useassa sukupolvessa, Kaipio selittää.

Se, miten työpaikkaromansseihin suhtautuu, on Kaipion mukaan pitkälti ihan asennekysymys.

– Olen ollut Itellassa kaksi vuotta ja olen tehnyt pitkän HR-uran. En ole koskaan ymmärtänyt tätä huonona asiana. Eihän ihmissuhteet ole negatiivinen asia. En pysty lainkaan ymmärtämään tätä tuosta näkökulmasta, Kaipio avaa näkemystään.

OP Pankki kieltää esimies-alaissuhteet

Helsingin OP Pankissa on käytäntönä se, että avo- tai aviopari ei saa olla suorassa esimies-alaisuhteessa.

Henkilöstöjohtaja Tarja Joensuu-Sarkion mukaan myös muissa tapauksissa pariskuntien töitä muokataan työyhteisöissä.

– Samassa työyhteisössä työskentelevien avo-tai aviopuolisoiden työt järjestellään siten, että he toimivat eri konttoreissa tai osastoilla, Joensuu-Sarkio selittää. 

OP Pankissa suhdesäännöt koskevat kaikkia työntekijöitä asemasta riippumatta. 

Joensuu-Sarkion mielestä selkeät ohjeet ja käytäntö helpottavat kaikkia osapuolia, eikä hankalia tilanteita olekaan hänen mukaansa tullut vastaan.

– En tunnista sellaista tapausta, että joku olisi irtisanottu tällaisten seikkojen vuoksi, vaan työt on pyritty järjestämään edellä mainitun käytännön mukaisesti.

Paljon riippuu myös asianosaisista itsestään.

– Henkilöt tekevät tällaisissa tapauksissa aktiivisesti myös itse henkilökohtaisia ratkaisuja ja hakeutuvat uuteen työhön, Joensuu-Sarkio tiivistää.

 

Lue myös:

    Uusimmat