Työpaikalla risovat lusmut ja pomot – ”Arvostus romahti, kun täytti 50”

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, mikä työpaikalla ärsyttää. Esiin nousi niin ikärasismi, huono johtaminen, epäreilut käytännöt kuin työkavereiden lusmuilu.

Työssä ärsyttää pomot ja heidän tapansa toimia. Pitkään työssä olleet nostetaan hyllylle ja annetaan hoidettavaksi näennäistehtäviä tai tehtäviä, joissa saa koko työyksikön vihat niskaansa. Mielenkiintoiset tehtävät, joihin itsellä olisi osaaminen ja kokemus, annetaan uusille ja nuorille. Arvostus romahti, kun täytti 50 v. Pomot niuhottaa ja vaatii älytöntä raportointia, esim. työkirjanpitoa 15 min välein. Se siitä luottamuksesta. Työilmapiiri on pelokas, kukaan ei uskalla sanoa mitään vastaan, koska pelkää potkuja.

Työmaailma on 30–40 vuotiaiden... Yli 40-v nainen ei ole mitään.

On hoitajakolleegoja, jotka ovat sitä mieltä, että vanhustenhoito on vain perushoitoa, lääkehoitoa ym pakollista eikä siihen kuulu esim. viriketuokiot, leppoisa jutustelu yms. Mielestäni erilaiset ”ekstrat” lisäävät omaa ja vanhusten viihtyvyyttä sekä usein helpottavat erilaisten vaivojen aiheuttamaa apatiaa. Olen tehnyt vanhustyötä yli 20 vuotta eli olen ”vanhanajan” hoitaja. Nuoremmilla selvästi asenne hoitotyöhön ”kylmempi” kuin meillä vanhemmilla.

Työntekijät epätasa-arvoisia. Pomolla ”suosikkeja”.

Työpaikallani vaihtuu työntekijät liian usein. Syy tähän on se, että paikka ottaa liikaa nuoria (18-23), jotka lähtevät vielä opiskelemaan. Toinen mikä häiritsee, on työn arvostuksen puute. Tavoitteet nousee, sääntöjä tulee lisää ja etuuksia supistetaan.

Työntekijät käyttävät työaikaansa sosiaalisessa mediassa hoitamassa yksityisasioitaan, omat sähköpostit, verkkokauppatilaukset, facebookit, lehtien lukemiset ym. Se aikahan kuuluu työnantajalle, koska hän maksaa palkan. Lusmuilu pois ja todellinen työaika käyttöön. Yksityisasiat hoidettava omalla ajalla.

Osaamattomat/narsistiset esimiehet. Ei kestetä itseään fiksumpia alaisia ja oma-aloitteisuus tukahdutetaan ns. talon säännöillä. Näillä johtajilla oma etu menee talon edun edelle ja työssä viihtyminen on alaisilla heikkoa.

Esimiehet ei osaa johtaa, pelkäävät. Vahvat työntekijät johtavat heidän sijastaan ja kävelevät härskisti esimiesten yli, he saavat myös erikoisoikeuksia, suurempaa palkkaa, tosi paljon lisäkoulutuksia/palavereita talon ajalla huomattavasti muita enemmän. Siksi muille tärkeä ja oleellinen koulutus jää näin saamatta. Vahvat saavat valita työpisteensä ja pitävät kaikenlaisia tupakka- ja ruokataukoja muita enemmän. Osa väistelee perustyötä, lusmuilee, eivät täydennä paikkoja, korjaa/siivoa jälkiään. Yhdet ja samat ”vahvat” saavat tehdä kalliit ylityöt ja valita juhlapyhätyöt ja lomansa jatkuvasti vuodesta toiseen.

Harmittaa kovasti laiskurit, jotka eivät ymmärrä, että töihin tullaan tekemään töitä. Jos töitä ei tehdä, ei synny tuottoakaan, josta maksetaan mm. palkat. Pian huomataan, että kyseinen työ on siirretty jonnekin muualle. Ihmettelen suuresti, jos työntekijä ei ymmärrä, että paras tae työn jatkumiselle on runsas työmäärä.

Esimies ei pidä tekemääsi työtä missään arvossa, ei edes tiedä mitä työ oikeasti sisältää.

Alempi johto ajattelee vain omaa uraansa ja työntekijöitä kyykytetään ja lakia rikotaan. Kaikki sopimukset ovat yksipuolisia ja vain johdolle sopivia, työntekijän mielipidettä ei edes kysytä. Ylitöistä ei makseta lainmukaista palkkaa.

”Kaikkitietävät” keltanokat! Vanhemman työkaverin kokemukselle ei anneta mitään arvoa!

Liikaa narsismia, mihin pomot eivät puutu. Puuttuu yhteishenki ja joukolla yhteen hiileen puurtaminen/yrittäminen. Johtajat eri maista, ei kasvoja. Liikaa käytetään konsultteja, jotka eivät tunne työpaikan todellisia oloja.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja