Mainos

Työntekijöiden sairausajan korvauksissa suuria eroja EU-maissa

Slovakialaisen työntekijän ansiot pienenevät sairauden sattuessa lähes puoleen kun taas esimerkiksi Hollannissa sairastuminen ei kavenna työntekijän saamaa tuloa lainkaan.

Työntekijöiden sairausaikanaan saamassa toimeentulossa ja sairauskorvauksissa on hurjia eroja eri EU-maissa. Pahimmillaan työntekijän tulotaso putoaa lähes puoleen. Joissakin maissa sairastaminen ei vaikuta tuloihin lainkaan, ilmenee Aon Consulting Eurometerin julkistamasta tutkimuksesta.

Huonoiten asiat ovat Slovakian työntekijöillä, joiden ansiot pienenevät sairauden sattuessa 49 prosentilla. Myös Portugalissa, Ranskassa ja Tshekin tasavallassa tulo pienenee yli 30 prosentilla.

Viidessä maassa eli Hollannissa, Luxemburgissa, Italiassa, Irlannissa ja Tanskassa sairastuminen ei kavenna työntekijän saamaa tuloa lainkaan.

Myös työnantajien kontolle tuleva osuus työntekijän sairausajan toimeentulosta vaihtelee tuntuvasti. Tshekin tasavallassa, Virossa, Slovakiassa ja Portugalissa työnantaja ei joudu laittamaan omia pennosiaan likoon lainkaan. Sen sijaan Hollannissa työnantaja vastaa koko potista, eikä sairausvakuutus tule apuun lainkaan. Useimmissa maissa sairausvakuutus kuitenkin maksaa suurimman osan työntekijän sairausajan toimeentulosta.

Koska sairausvakuutuksen säännökset vaihtelevat kovasti maasta toiseen Aonin vertailussa on käytetty esimerkkitapauksena miespuolista toimihenkilöä, joka on poissa töistä kuusi kuukautta. Sairauspoissaolon syynä on onnettomuus, joka ei kuitenkaan ole ollut työtapaturma.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.