Tyksin Lasten ja nuorten klinikka supistaa kiireetöntä hoitoa kuormitustilanteen vuoksi – pieniin lapsiin iskevän RS-virusepidemian odotetaan alkavan pian

4:13
RS-virusepidemia jylläsi Suomen lastensairaaloissa myös vuonna 2020. Näin infektiolääkäri opastaa oireiden tunnistamiseen lapsilla.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Lasten ja nuorten klinikka joutuu supistamaan kiireetöntä hoitoaan kuormituksen kasvamisen vuoksi.

– Käytännössä tämä näyttäytyy osalle perheistä siirrettynä leikkausajankohtana tai pitkittyvänä odotusaikana. Toimenpiteen peruuntuminen on koko perheelle usein hankala asia ja olemme hyvin pahoillamme näistä muutoksista, Tyks Lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen sanoo tiedotteessa.

Supistamisella halutaan turvata kiireellinen hoito. Supistamistoimet jatkuvat tämän hetkisen arvion mukaan marraskuun alkuun saakka.

Syksyllä hengitystieinfektiot ovat kuormittaneet terveydenhuoltoa, ja se näkyy myös lasten ja nuorten erikoissairaanhoidossa, tiedotteessa kerrotaan.

RS-viruskausi alkaa pian

Tyksin mukaan Ruotsissa RS-viruskausi on kuormittanut lastensairaaloita, ja epidemian odotetaan alkavan lähiviikkoina myös Suomessa. Viruskaudesta ennakoidaan hankalaa.

RS-virus leviää pisaratartuntana ja aiheuttaa hengitystieinfektion.

Siihen voivat sairastua kaiken ikäiset, mutta se on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan merkittävä alempien hengitystieinfektioiden aiheuttaja vauvoilla ja pienillä lapsilla.

Oireita voivat olla esimerkiksi nuha, kuume ja kurkkukipu. Pienillä lapsilla tai iäkkäillä voi oireena olla myös vakava hengitystien tulehdus, keuhkokuume ja ilmatiehyiden tulehdus eli bronkioliitti.

Viime vuonna THL tilastoi lähes 6 000 RS-virustapausta, joista yli puolet oli 0-4-vuotiailla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja