Twitteriin itsetuhoisia viestejä kirjoitellut "Heidi" paljastuikin kirjailijan luomaksi hahmoksi – Pekka Saurikin mukana vyyhdissä: "Ei saa kyynistyä, vaikka kokisikin tulleensa huijatuksi"

Suomalaiset Twitter-käyttäjät järkyttyivät nuoren naisen itsetuhoisista viesteistä, kunnes koko vyyhti paljastuikin helsinkiläisen mieskirjailijan luomaksi tarinaksi.

Nimimerkki "Heidi" kirjoitti Twitteriin kuukausien ajan useita viestejä päivässä, jotka käsittelivät hänen arkielämäänsä, ihmissuhteita, harrastuksia sekä ennen kaikkea hänen mielenterveysongelmiaan.

Heidi twiitit keräsivät paljon huomiota ja hänelle kertyi lopulta päälle tuhat seuraajaa. Hänen elämäänsä seurattiin tiiviisti: siinä elettiin mukana kannustavasti ja empaattisesti.

Eilen hänen seuraajansa joutuivat kuitenkin hätäännyksen valtaan.

Heidi twiittasi "viimeisen viestinsä tänne" ja kertoi, että aikoo tehdä itsemurhan.

Käynnistyi valtava pelastusoperaatio, jossa Heidin seuraajat yrittivät saada häneen yhteyttä ja muuttaa hänen mielensä. Ihmiset olivat aidosti huolissaan naisen kohtalosta.

Heidi oli maininnut useaan otteeseen yhdeksi läheiseksi tukijakseen erään helsinkiläisen mieskirjailijan. Pian jäähyväisviestin jälkeen kirjailija twiittasikin, että Heidi oli viety sairaalaan tiedottomassa tilassa.

Lopulta hän kuitenkin paljasti, että Heidi oli hänen luomansa fiktiivinen hahmo. Kirjailija kertoi, että oli projisoinut omia mielenterveysongelmiaan tähän henkilöön.

Pekka Sauri: "Mieluummin olen hölmö kuin väärä tuomari"

Huoli vaihtui yhtäkkiä epäuskoiseen raivoon. Kirjailijan tili täyttyi vihaisista viesteistä, joissa kirjailijan syytettiin vakavilla asioilla leikkimisestä ja itsetuhoisuuden trivialisoinnista.

Näin oli siitäkin huolimatta, että kirjailija väitti Heidin kokemusten olevan hänen aitoihin tunteisiinsa pohjautuvia.

Heidin pelastusoperaation ollessa täydessä vauhdissa myös psykologi, entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja ja ahkera twiittaaja Pekka Sauri vedettiin mukaan keskusteluun. Heidin hahmo oli hänelle aiemmin tuntematon, ja hän luonnollisesti oletti, että hätä oli aitoa.

– Tapauksessa oli kuitenkin kyse ihmisen tunneskaalan isoimmista asioista – elämästä ja kuolemasta, hän vastaa MTV Uutisille.

Nykyään Helsingin yliopiston työelämäprofessorina toimiva Sauri ymmärtää ihmisten suuttumuksen ja toteaa, että joutui tässä tapauksessa itsekin höynäytetyksi. Hän pitää kuitenkin henkilökohtaista "hölmöyden" kokemustaan yhdentekevänä.

– Minulla on silti se periaate, että jokainen itsemurhauhkaus on otettava vakavasti. Mieluummin olen hölmö kuin väärä tuomari. Jos huomenna joku kirjoittelisi itsetuhoisia juttuja Twitteriin, ottaisin sen aivan yhtä vakavasti.

"Kyynisyyttä on vältettävä"

Sosiaalisen median käyttäjiä on vuosikaudet koulutettu yhä parempaan medialukutaitoon. Esimerkiksi Kertomusten vaarat -projekti analysoi netissä vastaantulevia, tunteisiin vetoavia tarinoita ja niiden ongelmallisuuksia.

Siksi skarppi netinkäyttäjä tietenkin haluaisi paljastaa tällaiset Heidin kaltaiset projektit vain haitalliseksi huuhaaksi. Sauri kuitenkin muistuttaa, että liika kyynisyys on haitaksi myös netissä.

– Tietenkään kukaan meistä ei halua tulla hyväksikäytetyksi. Silti on muistettava, että auttaja ei tee koskaan virheitä. Ikävämpää on, jos ihmiset kyynistyvät, ja lopettavat auttamisen.

Hän kertoo aprikoineensa samoja pulmia jo tehdessään Yölinja-ohjelmaa radioon. Hän kuunteli soittajien huolia kuudentoista vuoden ajan, ja joutui toisinaan pohtimaan, kuinka tosissaan ihmiset langan päässä olivat.

– Enhän minä tiennyt, oliko puhelimessa sanottu totta. Mutta se olisi voinut olla totta. Ja aina joku kuulija kuitenkin samaistui kertomukseen. Se oli tärkeintä.

Myös vedätetyksi tulleet tarvitsevat vertaistukea

Haitallisista lieveilmiöistään huolimatta Twitter on monille käyttäjilleen myös terapeuttinen, jopa turvallinen ympäristö. Suomessakin useat ihmiset twiittaavat mielenterveysongelmistaan nimimerkkien takaa ja saavat kokemuksilleen runsaasti vertaistukea.

Se, että yksi näistä tapauksista paljastuu huijaukseksi, ei tee itse ilmiöstä turhaa tai haitallista, Sauri arvelee.

– Törmäsin tämän "Heidi-gaten" yhteydessä seikkaperäiseen Twitter-ketjuun, jossa eräs henkilö kertoi ystävästään, jonka persoona olikin niin ikään paljastunut silkaksi fantasiahahmoksi. Että kyllä tällaista voi tapahtua oikeassakin elämässä.

Tärkeänä Sauri pitää sitäkin, etteivät vedätetyksi tulleet jää ilman vertaistukea.

– Tietenkin myös se hölmöyden kokemus tulee ottaa vakavasti. Näiden välittäjien mahdollista kyynistymistäkin ehkäisisi varmasti se, että hekin saisivat vertaistukea.

Suomessa apua itsetuhoisuuteen tarjoaa mm. Surunauha ry.

Lue myös:

    Uusimmat