Tv-lähetyksessä protestoinutta toimittajaa ei syytetäkään "valeuutisten" levittämisestä – Ovsjannikova tuomittiin 30 000 ruplan sakkoihin

Sotaa vastustava mielenosoittaja näkyi suorassa uutislähetyksessä Venäjällä 0:45
Ovsjannikova näkyi suorassa televisiolähetyksessä miljoonille venäläiskatsojille maanantai-iltana.

Ukrainan sotaa vastustavan julisteen kanssa Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen juossut toimittaja Marina Ovsjannikova on tuomittu 30 000 ruplan, eli noin 250 euron, sakkoihin Moskovassa. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC:n mukaan Ovsjannikovaa syytettiin "luvattoman julkisen tilaisuuden järjestämisestä". Kyse on hallinnollisesta syytteestä. BBC:n mukaan ei ole selvää, nostetaanko häntä kohtaan vielä erillisiä syytteitä mielenosoituksesta suorassa uutislähetyksessä.

Useat mediat kertoivat aiemmin tänään, ettei Ovsjannikovan asianajaja ollut saanut yhteyttä toimittajaan sen jälkeen kun poliisit veivät tämän eilisiltana. Sosiaalisessa mediassa levisi kuitenkin myöhemmin kuva, jossa Ovsjannikova oli oikeudessa asianajajansa kanssa.

Kehotti ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa

Tv-työntekijä, joka toimittajajärjestö EFJ:n mukaan oli Ovsjannikova, juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen eilisiltana. Hänellä oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Tempauksen jälkeen Ovsjannikova pidätettiin heti. Viranomaisten mukaan häntä oltaisiin voitu syyttää Venäjän uuden lain perusteella, jonka mukaan Venäjän armeijaan liittyvien "valeuutisten" levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

"He eivät voi pidättää meitä kaikkia"

– Valitettavasti olen työskennellyt ykköskanavalla viime vuosina Kremlin propagandan parissa, Ovsjannikova sanoi Washington Postin mukaan videolla, jonka hän oli nauhoittanut ennen mielenilmaustaan.

– Nyt häpeän. Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla. Häpeän, että annoin tehdä venäläisistä zombeja.

Hän päätti videonsa kutsumalla ihmiset kaduille.

– Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkailevan kansalaisjärjestön OVD-infon mukaan Ovsjannikova sanoo videolla, että hänen isänsä on ukrainalainen ja äitinsä venäläinen eikä hän näe maita vihollisina.

Venäjän on laajalti sulkenut tai rajoittanut sosiaalisen median alustoja, joita on käytetty poliittisten lausuntojen tekemiseen.

"Lopettakaa sota"

Ovsjannikovan lähetyksessä kantamassa julisteessa luki: "Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan".

Nainen ehti myös sanomaan venäjäksi "Lopettakaa sota!".

Uutisankkuri yritti peittää hänen sanansa puhumalla kovempaa. Tämän jälkeen kanava vaihtoi kiireesti videokuvaan sairaalasta.

Paikallista aikaa iltayhdeksältä lähetettävä ohjelma on pyörinyt Neuvostoliiton ajalta asti, ja sitä katsovat miljoonat eri puolilla Venäjää. Sen yleisöön kuuluu erityisesti vanhempaa väestöä.

Tunnettu uutisankkuri lähtenyt Venäjältä

Ovsjannikova ei ole ollut ainoa, jolle Ukraina-uutisoinnissa Moskovan äänitorvena toimiminen on käynyt ylivoimaiseksi.

BBC kertoo, että yksi Venäjän tunnetuimpien uutisohjelmien ankkureista, Lilia Gildejeva NTV-kanavalta, on lähtenyt pois Venäjältä.

Gildejeva on kertonut tunnetulle bloggarille Ilja Varlamoville, että hän erosi työstään poistuttuaan ensin maasta.

– Lähdin ensin pois Venäjältä, koska pelkäsin, etteivät he antaisi minun lähteä noin vain, ja sitten vasta jätin eroilmoitukseni, hän kertoi.

NTV-kanava on Venäjän kolmanneksi suosituin tv-kanava, jonka omistaa energiajätti Gazprom. Sen uutisointi noudattaa tiukasti Kremlin virallista linjaa. Gildejeva puolestaan on saanut palkintoja työstään.

Lue myös:

    Uusimmat