TV-kuvat Pekingin olympialaisista järkyttivät legendaa: "Sen näkeminen tekee kipeää"

Ruotsin alppihiihtolegenda Anja Pärson järkyttyi Pekingin talviolympialaisten tv-kuvista, kuinka ilmastonmuutos on vaikuttanut lajin olosuhteisiin.

Urallaan 19 arvokisamitalia (8 kultaa) voittanut ruotsalainen näki jo oman uransa aikana, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa alppihiihdon olosuhteisiin. Nykyään 40-vuotias Pärson päätti uransa vuonna 2012.

– Puhuimme siitä paljon jo silloin. Senhän näki, jäätiköt katosivat. Vuodesta toiseen emme voineet harjoitella siellä, missä halusimme. Se on niin selvää. Söldenissä se oli selvää, jäätikkö vain katosi, Pärson kertoi Expressenille.

– Ja siellä missä he nyt laskevat, on vain tykkilunta. Ennen oli jäätiköt ja nyt ei ole enää. Sen näkee ja sen näkeminen tekee kipeää. Kädet ovat kuitenkin sidotut ja teet sen, mikä on mahdollista, Pärson jatkoi. 

Pekingin talviolympialaisissa tarvittiin suuria määriä keinotekoista lunta. Kuvat olympialaisten alppimäistä näyttivät, kuinka järjestäjät yrittivät peittää vuoren lumella tehdäkseen ympäristön talvisemmaksi.

– Kaikki on keinotekoista ja ymmärsin sen niin, että he tykittivät sitä sivuillekin, jotta näyttäisi valkoisemmalta. Se taitaa vain osoittaa sen, että olemme matkalla. Koko ajan tulee enemmän keinotekoista lunta, sitä säästetään ja yritetään etsiä ratkaisuja, Pärson totesi.

– Jos katsoo jäätiköitä, niin se on täysin mahdotonta laskea paikoissa, joissa minä olen ollut aiemmin. Jäätiköt ovat kadonneet 20 vuoden aikana ja se ei näytä hidastuvan, Pärson päätti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja