Tuulan 50 vuoden keräilyn tulos: Asunnossa lähes 650 tonttua

Tästä jouluisesta asunnosta löytyy 650 tonttua 1:53

Savonlinnalainen Tuula Peippo virittää kerrostalokolmioonsa lähes 650 tonttua ja pukkia joka jouluksi. Jokaista tonttua kohdellaan arvokkaasti persoonallisena yksilönä.

Koko 75 neliön kolmio on niin täynnä erilaisia jouluhahmoja, että vapaata hyllytilaa tai pöydän kulmaa ei ole yhtään.

– Niitä on nyt tarkalleen 639, mutta tänä jouluna varmaan 650 menee rikki, Peippo uskoo.

Keräys jatkunut 50 vuotta

Hän aloitti keräämisen tosissaan vuonna 1968, pian 50 vuotta sitten. Ensimmäiset tontut olivat tarttuneet mukaan jo 1964.

Peippo harmittelee kun uusimmissa hahmoissa ei näy edes tontun silmät. Tonttu jorottaa hattu silmillä. Itse hän arvostaa ilmeitä, joita on varsinkin vanhemmissa tontuissa.

– Semmonen kurttunaama ja iloisen näköinen tonttu on paras.

Peippo ostaa itse joka vuosi uusia tonttuja lähinnä kirppareilta kun sopivia kohdalle sattuu. Lisäksi niitä tulee tuttavilta ja jopa aivan tuiki tuntemattomilta, jotka ovat kuulleet hänen harrastuksestaan.

Kuukauden urakka

Tonttujen paikalleen asettaminen on iso työmaa, siihen menee kaksi viikkoa ja asettelu alkaa heti joulukuun alussa.

– Sama aika menee keräämiseen. Kuukausi kaikkiaan pitää varata, eläkkeellä oleva Peippo sanoo.

– Enhän minä joka päivä laita yhtä paljon, pitää suunnitella mikä laitetaan mihinkin.

Tonttujen joulupaikat ovatkin tarkalleen mietittyjä. Useimmat ovat olleet samoilla pöydillä ja hyllyillä jo vuosia, toinen olohuoneessa, toinen keittiössä. Peippo huomaa heti jos joku puuttuu tai on väärässä paikassa.

– Nyt olen oppinut, että laitan kerätessä laatikkoon tontun paikan muistiin.

Nuutin päivän jälkeen tammikuussa jokainen tonttu pääsee hiustenkuivaajan alle ja puhtaana laatikkoon köllöttelemään ja seuraavaa joulua odottamaan.

Minne kokoelma joutuu?

Tonttujen lisäksi Peipon keittiöstä löytyy täydellinen ruoka-ja kahviastiasto tonttukuvioilla. Sen lisäksi on tietenkin suuri määrä jouluaiheista lasia ja kuppia eri tarpeisiin. Julisteista, ristipistotöistä ja muista tarpeista nyt puhumattakaan.

Mutta onpa tontuissakin monia erikoistapauksia. Keinutuolin ovat jouluksi vallanneet kaksi nauravaista mustaa poikaa, jotka pelastettiin aikanaan tavaratalon joulurekvisiitasta.

– Toinen on 50-vuotislahja ja toinen 60-vuotislahja, Peippo hellii poikiaan.

Mutta yksi huoli Tuula Peipolla on jo noussut jo mieleen. Jos omat lapset tai lastenlapset eivät ota kaikkea perinnöksi, mihin loput tontut joutuvat.

– Kenelle voisin nämä lahjoittaa. Hyviä ideoita otetaan vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat