Mainos

Tutkimus väittää: Tämä treeni vähentää jopa ikääntymisen merkkejä

Hikinen ja nopeatempoinen HIIT on jo monille tuttu treenimuoto, jolla on todettu olevan monia eri terveyshyötyjä. Uusi amerikkalaistutkimus on löytänyt jälleen uuden hyvän syyn kokeilla kovaa intervallitreeniä.

Englannin kielen sanoista ”high intensity interval training” muodostuvassa HIIT-treenissä vaihdellaan kovien treenipätkien ja lyhyiden palautumishetkien välillä. Treenin on sanottu polttavan kaloreita paljon tehokkaammin lyhyessä ajassa kuin monien muiden tavallisten treeniohjelmien.

HIIT-treenin on todettu myös parantavan aineenvaihduntaa, polttavan rasvaa ja kasvattavan lihaksia. Nyt ihmetreenillä on myös uusi hyvä puoli: se voi ehkäistä ikääntymisen merkkejä!

Mayo Clinicin tutkijoiden mukaan ikääntymisen merkit voivat vähentyä solutasolla HIIT-treenin avulla. Tutkimuksessa seurattiin 72 vähän liikkuvaa aikuista kahdesta ikäryhmästä: 18–30-vuotiaista ja 65–80-vuotiaista.

Tutkimukseen osallistuneet treenasivat 12 viikon ajan erilaisten treeniohjelmien mukaan. Mukana olivat HIIT-treeni, voimatreeni ja voimatreenin ja pyöräilyn yhdistelmä. HIIT-treeni oli kolmesta ohjelmasta kaikista tiukin.

Tutkijat vertasivat muutoksia jalkojen voimakkuudessa, lihasmassassa, hapenottokyvyssä ja insuliiniherkkyydessä. 12 viikon tutkimuksen päättyessä, kaikki osallistujat olivat kehittäneet lihasmassaansa ja aerobisia kykyjään, mutta HIIT-treenaajat saivat suurimman hyödyn juuri solutasolla.

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että nuorilla solujen hapenottokyky ja energiantuotanto parani 49 prosenttia, kun vanhemmilla parannus oli jopa 69 prosenttia. Juuri solujen säilyminen terveenä voi vähentää joitakin ikääntymisen merkkejä.

Merkittäviä soluparannuksia ei esiintynyt muista koeryhmistä kuin vain nuorilla, jotka harjoittelivat voimatreenin ja pyöräilyn yhdistelmällä. HIIT-treeni ei kasvattanut lihasmassaa yhtä paljon kuin voimaharjoittelu.

Kaikki treenaaminen onkin tutkijoiden mukaan hyväksi. HIIT on kuitenkin suositeltavaa, sillä siten voi saavuttaa lisää solutason hyötyjä, jotka auttavat ikääntyessä säilyttämään lihaksia, aerobisuutta ja insuliinin herkkyyttä.

Kannattaa siis pakata treenikassi olalle ja kokeilla esimerkiksi tätä supertehokasta treeniä!

Lähteet: Health

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.