Tutkimus väittää: Kasvissyöjät ovat lihansyöjiä hoikempia

Hiljattain tehty tutkimus keskittyi selvittämään eroja lihansyöjien ja kasvissyöjien välillä.

Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan kasvissyöjät ovat hoikempia kuin he, jotka syövät säännöllisesti myös lihaa. Tämä piti paikkansa siitäkin huolimatta, että syöty kalorimäärä per päivä oli samankaltainen.

Ruokavaliotietoja kerättiin viideltä ryhmältä: lihansyöjiltä, silloin tällöin lihaa syöviltä kasvissyöjiltä eli semivegetaristeilta, pescovegetaristeilta(kalaa syöviltä kasvissyöjiltä), lakto-ovo-vegetaristeilta (maitotuotteita syövilta kasvissyöjiltä) sekä vegaaneilta, jotka eivät syö mitään eläinkunnantuotteita.

Tietoja kerättiin vuosina 2002–2007 yli 70 000 mieheltä ja naiselta, jotka olivat iältään keskimäärin 59-vuotiaita. Kaikissa ryhmissä syötiin noin 2 000 kilokaloria päivässä, ainoana poikkeuksena semivegetaristit, joiden päivittäinen kalorimäärä oli keskimäärin 1 707.

Tutkijat huomasivat, että keskimääräinen painoindeksi oli alin vegaaneilla ja suurin lihansyöjillä. Kun tarkasteltiin pelkästään ylipainoisia, oli vegaanien joukossa prosentuaalisesti vähiten ylipainoisia, vain 9,4 prosenttia. Lihansyöjistä puolestaan 33,3 prosenttia olivat ylipainoisia.

Semivegetaristeista 24 prosenttia oli ylipainoisia, pescovegetaristeista 17,9 prosenttia ja lakto-ovo-vegetaristeista 16,7 prosenttia.

Vaikka päivittäinen kalorimäärä oli samankaltainen kaikissa ryhmissä, oli ravintoaineiden saannissa eroja. Lihansyöjät saivat vähiten kasviproteiineja, beetakaroteenia, kuitua ja magnesiumia, mutta eniten sydänsairauksiin liitettyjä rasvahappoja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat