Tutkimus tyrmää rasvattoman maidon – lihottaa täysrasvaista enemmän?

Amerikkalaistutkijoiden mukaan rasvattoman maidon juottaminen lapsille ei ehkäise liikalihavuutta.

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan rasvattoman maidon juottaminen pienille lapsille ei ehkäise lihavuutta. Tutkimuksissa selvisi, että täysrasvaista maitoa juovat 2-vuotiaat lihoivat jopa vähemmän neljänteen ikävuoteen mennessä kuin rasvatonta maitoa juovat. Asiantuntijat uskovat täysrasvaisen maidon pitävän lapsen kylläisenä pidempään, jolloin he myös syövät päivän mittaan vähemmän. Virginian lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden mukaan rasvatonta maitoa juovat lapset olivat jopa 57 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia neljänteen ikävuoteen mennessä kuin täysrasvaista maitoa juovat.

– Oletimme, että tutkimustulokset olisivat osoittaneet rasvattoman maidon vaikuttavan alentavasti painoon, mutta näin ei ollutkaan. Maidon laadulla ei näyttäisi olevan niin paljon merkitystä painoon, tutkimuksen johtava professori Mark DeBoer toteaa.

Rasvatonta maitoa suomalaisille

Yhdysvalloissa terveysasiantuntijat kehottavat vanhempia antamaan pienille lapsille rasvatonta maitoa ylipaino-ongelman ehkäisemiseksi. Myös Suomessa pienten lasten ruokavaliosuositukset nojaavat rasvattomiin maitotuotteisiin. Britanniassa taas kehotetaan päin vastoin: lasten tulisi juoda täysrasvaista maitoa, koska he tarvitsevat energiaa kasvuun.

– Suomessa suositus on rasvaton maito kaikille. Asiaa on tutkittu paljon Suomessa ja tulokset osoittavat, ettei rasvattomuudesta ole mitään haittaa, päinvastoin, kertoo Maito ja Terveys ry:n ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka

Kouluissakin tuetaan rasvattomuutta

Tuoreen raportin mukaan rasvattoman koulumaidon osuus on suomalaiskouluissa kasvussa. Lukuvuonna 2011–2012 kouluissa käytettävästä maidosta 65 prosenttia oli rasvatonta, kun vuonna 2009 sen osuus oli 60 prosenttia.

Myös ykkösmaidon osuus koulumaidosta on vuosien varrella suurentunut. Sen osuus oli nyt 20 prosenttia, kun vuonna 2009 ykkösmaitona nautittiin 15 prosenttia koulumaidosta. Kevytmaidon osuus koulumaidosta väheni 12 prosenttiin vuoden 2009 15 prosentista. Täysmaitoa käytetään kouluissa ruuanvalmistusmaitona. Sen osuus on ollut pitkään noin kolme prosenttia.

Koulumaitojen laatuvalikoimaa ohjataan sekä kansallisilla ravitsemussuosituksilla että EU:n koulumaitotuella. Tukea ei saa enää kevyt- eikä täysmaidolle. Kouluruokailusuosituksen mukaan koululounaalla tarjotaan rasvatonta tai vähärasvaista maitoa ja piimää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja