Tutkimus: Tässä "kissaihmiset" mokaavat kissoja silittäessään

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
KATSO MYÖS: Puhutko kissaa? Näin tulkitset lemmikkiäsi.

Ihmiset, jotka pitävät itseään kissaihmisinä, saattavat todellisuudessa olla huonoja hellimään kissojaan, kertoo tuore tutkimus.

Kissaihmisten tapa käsitellä kissoja voi vaikuttaa negatiivisesti kissojen tunteisiin, kertoo Yahoo News. Nottingham Trentin yliopiston kissojen hyvinvointia tutkiva työryhmä seurasi äskettäin käytännön kokeessa sitä, kuinka ihmiset käyttäytyivät tuntemattomien kissojen kanssa. Tutkimus julkaisiin Scientific Reports -julkaisuportaalissa.

Tutkijat huomasivat, että ihmiset, jotka kertoivat olevansa sekä kokeneita kissojen käsittelijöitä että tietävänsä paljon kissoista, todennäköisemmin koskivat kissaa paikoista, joista kissa ei mielellään anna koskettavan. Kissat eivät esimerkiksi välttämättä pidä siitä, että niitä silitetään masusta tai hännän tyvestä.

Tutkijat järjestivät kokeen Battersean eläinsuojeluyhdistuksen tiloissa ja pyysivät siellä työskenteleviä vapaaehtoisia osallistumaan kokeeseen.

Kissalla ei päätäntävaltaa

Tutkimuksessa selvisi, että ihmiset, jotka kertoivat eläneensä usean kissan taloudessa tai vuosia kissojen kanssa eläneenä, harvoin antoivat kissalle mahdollisuutta päättää ja vaikuttaa ihmisen kanssa käytävässä vuorovaikutuksessa.

Niin kutsutut kissaihmiset useimmiten koskivat kissaa paikoista, kuten sen hännästä, jaloista tai selästä, joista kissa ei välttämättä halua sitä koskettavan.

Tutkimustulokset ovat arvokkaita eläinsuojeluyhdistyksille, jotka arvioivat jatkuvasti sitä, kuka on sopiva adoptoimaan yhdistyksen hoitamia kissoja.

– Löytämiemme havaintojen perusteella tietyt piirteet, joiden luulisimme tarkoittavan sitä, että olet hyvä vuorovaikutustaidoiltasi kissojen kanssa, kuten kuinka asiantunteva olet tai omistatko kissan tai kuinka vanha olet, eivät välttämättä aina riitä luotettavaksi mittariksi henkilön sopivuudesta adoptoimaan tiettyä kissaa. Eritoten, jos kissalla on tiettyjä käsittelyyn tai käytökseen liittyviä erikoisvaatimuksia, johtava tutkija Lauren Finka kertoo.

Finka pitää löydöstä positiivisena, koska sen perusteella ihmiset voivat oppia ymmärtämään paremmin kissojaan ja löytää sopivampia tapoja kommunikoida ja käsitellä lemmikkejään. Tietoja voidaan myös hyödyntää jatkossa ammattilaisten kouluttamisessa. Battersean eläinsuojelyhdistys on luonut tietojen pohjalta jo vapaaehtoisille suunnatun animaation, joka opettaa parempia tapoja käyttäytyä kissojen kanssa. Voit katsoa sen alta.

Juttu jatkuu videon alla.

– Tietysti jokainen kissa on yksilö ja monella on omia erityistarpeitaan ja tottumuksia, kuinka ne haluavat tulla käsitellyiksi. Siitä huolimatta on kuitenkin olemassa tiettyjä sääntöjä, joiden avulla voidaan varmistaa, että kissalla on niin hyvä olla kuin mahdollista, Finka toteaa.

Kokemattomastakin voi kehkeytyä fantastinen kissanomistaja

Tutkimustulokset eivät mairittele kokeneita kissanomistajia, mutta niistä löytyy myös eräänlainen hopeareunus. Kissojen kanssa kokemattomammat ihmiset saattavat kokenutta tarkemmin tulkita kissan käytöstä ja reaktioita.

– On myös tärkeää huomioida, että eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa ei syrjittäisi potentiaalisia adoptoijia sen perusteella, onko heillä kokemusta kissanomistajuudesta. Oikeanlaisella tuella myös kokemattomasta voi kehkeytyä fantastisia kissanomistajia, Finka huomauttaa.

Tutkimuksessa 120 osallistujaa vietti viisi minuuttia eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa kolmen ennestään tuntemattoman kissan kanssa. Osallistujia pyydettiin antamaan kissan tulla heidän luoksensa, eikä seuraamaan eläintä, mutta muilla keinoin olemaan kissan kanssa sellaisessa vuorovaikutuksessa kuin he olisivat normaalissakin arkiympäristössä.

Vanhemmat ihmiset ja ihmiset, joilla oli ennen tutkimusta tehdyssä persoonallisuustestissä ilmennyt taipumuksia neuroottiseen käyttäytymiseen, pyrkivät pitelemään ja rajoittamaan kissojen liikkumista.

Katso myös: Näin leikkaat kissan kynnet! Juttu jatkuu videon alla.

Näin leikkaat kissan kynnet 1:41
Katso myös:  Kissankin kynsiä täytyy leikata, ja harjoittelemalla se sujuu ilman taistelua.

Ekstrovertit aloittivat kanssakäymisen kissojen kanssa todennäköisemmin ja koskettivat kissaa sellaisilta kehon alueilta, joita se ei olisi välttämättä halunnut antaa koskettavan.

Kontrastina ne osallistujat, jotka tutkimuksen persoonallisuustestissä saivat pisteitä suvaitsevaisuudesta, eivät yleisesti koskeneet kissan herkkinä pitämiä alueita.

Ammattilaiset selvisivät tutkimuksissa hyvin

Tutkimuksessa selvisi myös, että ihmiset, joilla oli työn puolesta kokemusta kissoista ja muista eläimistä, olivat vuorovaikutustaidoiltaan niin sanotusti kissaystävällisiä. Ammattilaiset antoivat kissan ottaa tilanteessa päätäntävallan ja olivat herkempiä kissan tarpeiden kuuntelulle.

Tutkijat kertovat, että tulosten perusteella ihmisten aiempi kokemus, persoonallisuus ja näkemys omista kissankäsittelytaidoista saattaa vaikuttaa suurestikin kissan käytökseen ja hyvinvointiin.

Kissojen kanssa on tärkeää antaa niiden itse päättää, milloin  ja miten niitä kosketaan tai ollaan koskematta. Sen sijaan, että kissaa silitettäisiin vatsasta tai hännän tyvestä, on parempi keskittyä korvien tyven, kasvojen ja leuan alle annettaviin helliin rapsutuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat