Mainos

Tutkimus: Suomalaiset arvostavat kotiruokaa – työläintä on suunnittelu

Suomalaiset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan innokkaita – ja taitavia – ruuanlaittajia. Lähes 60 % Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista suomalaisista pitää itseään hyvänä ruoanlaittajana ja on valmis kokeilemaan uusia reseptejä.

Suuri osa kansalaisista haluaisi valmistaa ruuan alusta loppuun asti itse. Kiire kuitenkin haittaa kokkaamista ainakin arkena. Siksi ollaan valmiita turvautumaan eineksiin ja puolivalmisteisin. Toisaalta moni vierastaa ruuan lisäaineita ja ylijalostusta.

Kaikkein työläimpiä vaiheita ruuanlaitossa ovat suomalaisten mielestä suunnittelu ja kaupassa käynti. Sen takia ruokalista näyttääkin usein samalta viikosta toiseen. Jotkut tuntevat olevansa jopa umpikujassa ruuanlaittajina.

– Moni kokee tekevänsä koko ajan samaa ruokaa eikä keksi uusia ideoita. Myös perheenjäsenten mieltymysten yhteen sovittaminen voi olla vaikeaa. Lisäksi allergiat vaikeuttavat suunnittelua, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Katariina Roininen kertoo.

Oletko innokas, kiireinen vai kyllästynyt?

Kokkaavat suomalaiset jakautuvat kolmeen ryhmään: innokkaisiin, kiireisiin ja kyllästyneisiin.

Innokkaita on puolet kaikista. Ateriat taiteillaan alusta loppuun asti itse ja nautitaan perheen kanssa etenkin viikonloppuna.

Neljäsosa suomalaisista kuuluu kiireisiin ruoanlaittajiin. Hekin suosivat kotiruokaa, mutta kokevat, etteivät ehdi panostaa sen tekemiseen riittävästi.

Viimeisen neljänneksen muodostavat kyllästyneet. Heille ruoanlaitto on pakollista rutiinia. Tässä ryhmässä usko omiin kykyihin laittaa maukasta kotiruokaa on heikko.

Inspiraatiota ruokaresepteistä

Innoitusta kokkaamiseen suomalaiset hakevat lehtien ruokajutuista. Erityisesti naiset myös keräilevät reseptejä.

Kun ruokaa tehdään oikeasti, reseptit haetaan Katariina Roinisen mukaan lopulta netistä. Muun muassa erilaiset ruokablogit ovat yhä suositumpia.

– Netistä nousivat suosituimmiksi erilaiset hakukoneet. Ohjeita haetaan esimerkiksi Googlen kautta. Sen jälkeen tulevat erilaisten yhteisöjen ja yritysten omat sivut. Ideoita saadaan myös ystävien kautta.

Valion Taloustutkimuksella teettämään kotiruokatutkimukseen vastasi lähes 1800 suomalaista. Aineisto kerättiin helmikuussa.

Katso Kati Hyttisen juttu (Kymmenen uutiset 5.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.