Tutkimus selvitti: Uraäiti on lapsille parempi roolimalli kuin kotiäiti

Harvardin yliopiston tutkimus romuttaa käsitykset, jonka mukaan uraäidit tekisivät hallaa lapsilleen, brittilehti The Guardian uutisoi. Tutkimuksen mukaan nimittäin erityisesti työssäkäyvien äitien tyttäret nauttivat paremmista työurista, korkeammasta palkasta ja tasa-arvoisemmista parisuhteista kuin kotiäitien kasvattamat naiset. 

Tutkimuksen aineistona oli materiaalia 24:stä eri maasta, esimerkiksi Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Tutkimusta johtaneen professori Kathleen McGinnin mukaan työssäkäyvän äidin positiivinen vaikutus tyttären työuraan korostui erityisesti Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, jossa asenteet perhe-elämän ja työn yhdistämistä kohtaan voivat olla rajoittavampia kuin esimerkiksi Suomen ja Tanskan kaltaisissa maissa.

Tutkimuksen mukaan työssäkäyvien äitien tyttäret saivat keskimäärin neljä prosenttia parempaa palkkaa kuin muut, vaikka laskelmassa huomioitiin se, että heillä oli myös parempi koulutustaso. Heitä myös ylennettiin muita todennäköisemmin johtotehtäviin.

– Tulokset viittaavat siihen, että sukupuolirooleihin liittyvät asenteet periytyvät sukupolvelta toiselle, ja lisäksi äitien työssäkäynti opettaa tyttärille taitoja, jotka valmentavat työelämään ja johtotehtäviin, tutkimus väittää.

Myös pojat hyötyvät työssäkäyvästä äidistä. Uusi tutkimus paljastaa, että uraäitien lapsilla on avoimempi asennoituminen naisia kohtaan työelämässä, ja uraäitien pojat myös osallistuvat enemmän vanhemmuuteen ja kotitöihin.

Tutkijat toivovat, että tulokset lisäävät kunnioitusta naisten ja miesten erilaisia elämänvalintoja kohtaan, kun kyse on uran ja perheen yhteensovittamisesta. He muistuttavat, että lapset hyötyvät nähdessään laajasti erilaisia roolimalleja.

Tutkijat myös peräänkuuluttavat yhteiskunnilta tukea uraäideille.

– Tulostemme mukaan käytäntöjen tulisi keskittyä tukemaan työssäkäyviä äitejä – sekä osa-aikaisesti että kokoaikaisesti työskenteleviä. Kohtuuhintaisen ja laadukkaan päivähoidon tarjoaminen on iso tekijä, mutta myös työpaikkojen käytäntöihin tulisi puuttua.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat