Tutkimus: Sähköpöytä todella vähentää istumista – myös mahdollisia muita hyötyjä

Selkäkivut näkyvät sairauspoissaoloina - Näillä vinkeillä selkä kuntoon 8:12
KATSO MYÖS: Selkäkivut voivat näkyä sairauspoissaoloina – nappaa videolta vinkit, joilla saat selän kuntoon.

Tutkimus selvitti seisomapöydän tarjoamat terveyshyödyt.

Toimistotyötä tekevät istuvat suuren osan päivästä, mikä voi suurentaa monien sairauksien riskiä. Tuoreen tutkimuksen perusteella istumista voidaan kuitenkin vähentää etenkin, jos työntekijöille tarjotaan seisomapöytiä.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja ne perustuvat 760 toimistotyötä tekevän seurantaan. Vuoden kestäneen seurannan alussa osa työntekijöistä satunnaistettiin istumisen vähentämiseen tähtäävään hankkeeseen, jossa työpaikoilta valittiin vastuuhenkilöitä, jotka kannustivat ja auttoivat muutoksissa. Toisessa ryhmässä työntekijät saivat lisäksi seisomapöydät ja kolmas toimi verrokkeina. Työpaikoilla tehtiin myös seisomista ja jaloittelua edistäviä rakenteellisia muutoksia.

Tällä ryhmällä muutos oli suurin

Seurannan päättyessä kumpaankin koeryhmään satunnaistetut olivat vähentäneet istumista enemmän kuin verrokit. Muutos oli kuitenkin suurempi työntekijöillä, jotka saivat tavallisen hankkeen lisäksi seisomapöydät. He vähensivät päivittäistä istumista keskimäärin 64 minuuttia, kun tavallisten pöytien ääressä työskentelevät vähensivät keskimäärin 22 minuuttia.

Lisäksi stressi lieveni ja hyvinvointi sekä vireys paranivat, mutta vaikutus oli suhteellisen vähäinen. Seisomapöydän saaneet kertoivat myös alaselkävaivojen vähentyneen.

Havainnot olisi hyvä varmistaa pitemmissä lisätutkimuksissa, jotta muutosten mahdolliset terveysvaikutukset tulisivat paremmin esiin. Tutkimukseen osallistuneet olivat suhteellisen terveitä ja keskimäärin 45-vuotiaita, joten vaikutukset voivat olla suurempia iäkkäämmillä ja vähemmän terveillä.

Aiemmissa tutkimuksissa fyysinen passiivisuus on liitetty muun muassa sydäntautiriskiin sekä suurempaan kuolleisuuteen. Istumisen vähentäminen ja pätkiminen on puolestaan liitetty terveysriskien pienentymiseen, mutta istumisen terveyshaitat näkyvät myös henkilöillä, jotka harrastavat liikuntaa.

Testaa tämä taukojumppa:

Ryömi lattialla ja kieri sohvalla – tankotanssija Oona Kivelän taukojumppa ei sovi pönöttäjille 6:06
Ryömi lattialla ja kieri sohvalla – tankotanssija Oona Kivelän taukojumppa ei sovi pönöttäjille.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat