Tutkimus: Riitele, älä sovi – ja olet onnellinen

Uusi yhdysvaltalaistutkimus tuo esille yllättävän menetelmän terveen parisuhteen ylläpitämiseksi: Riitele, älä sovi – ja olet onnellisempi pitkällä tähtäimellä!

Uusi tutkimus osoittaa, että loukkaantuessaan toisilleen suunsa puhtaaksi puhuvat ja riitelevät parit ovat onnellisemmassa parisuhteessa kuin ne, jotka antavat toisilleen anteeksi, ovat optimisteja, kilttejä ja positiivisia.

– Löysin jatkuvasti todisteita, jotka puhuivat sen puolesta, että ajatukset ja käyttäytyminen, jonka luullaan liittyvän tyytyväisyyteen, johtaakin joidenkin ihmisten kohdalla ongelmiin, kertoo Floridan valtionyliopiston tutkija James McNulty.

Riidat ovat osa normaalia ja tervettä parisuhdetta, vaikka voivatkin aiheuttaa lyhyeksi aikaa epämukavat välit. Riidat puhdistavat McNultyn tutkimuksen mukaan ilmapiiriä paremmin kuin anteeksianto, optimismi, kiltteys ja positiivisuus. Nämä positiiviseen psykologiaan liitettävät ominaisuudet eivät tutkimuksien mukaan toimi ja saattavat johtaa jopa tahattomiin negatiivisiin seurauksiin.

– Jokainen meistä kokee suhteessaan hetkiä, jolloin puoliso pettää luottamuksemme esimerkiksi pettämällä tai käyttäytymällä taloudellisesti vastuuttomasti. Tällaisina hetkinä meidän on päätettävä, olemmeko vihaisia, vai annammeko anteeksi.

Halu toisen miellyttämiseen, ankaruus ja pahojen tekojen toistuvuus saattavat vaikuttaa anteeksiantamiseen.

– Miellyttämishaluiset eivät todennäköisesti loukkaa kumppaniaan, kun taas pahansisuisten loukkaavat. Vihan näyttäminen on merkittävässä roolissa siinä, että kumppanille viestitään, millainen käyttäytyminen on epätoivottua.

– Jos kumppani voi tehdä jotain selvittääkseen ongelman, joka muuten jatkuisi ja vaikuttaisi negatiivisesti suhteeseen, voi pariskunta saada pitkäaikaista hyötyä siitä, että petetty osapuoli osaa avata suunsa oikealla hetkellä ja ilmaista vihaansa.

McNulty kuitenkin muistuttaa, että parisuhteessa olevien ihmisten pitäisi olla joustavia, sillä riitatilanteisiin suhteessa ei ole ikinä yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua.


MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock (Kuvien henkilöt eivät liity juttuun.)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja