Tutkimus: Pyhäjoen ja Eurajoen asukkaat torjuvat Fennovoiman laitoksen sijoittamisen kuntaansa

Pyhäjoen ja Eurajoen asukkaat eivät halua, että Fennovoiman käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos sijoitetaan heidän omaan kuntaansa, kertoo Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen teettämä mielipidekysely.

Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella loppusijoituslaitosta vastusti 68 prosenttia vastaajista ja Satakunnan Eurajoella 64 prosenttia.

–  Vastustus Pyhäjoella ei ole yllätys. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan valinta on kaikkialla maailmassa hyvin ongelmallista, toteaa tutkijatohtori Matti Kojo Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

–  Eurajoellakin, missä kunta on jo hyväksynyt Posivan laitoksen, suhtautuminen Fennovoiman ydinjätteisiin on hyvin torjuvaa. Vaikka Eurajokea voidaan pitää ”ydinkeitaana”, niin Fennovoima uutena toimijana ei saa merkittävää vetoapua.

Fennovoima tarkastelee vaihtoehtoisina ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkoina Eurajokea ja Pyhäjoella sijaitsevaa Sydännevan aluetta. Yhtiö on ilmoittanut valitsevansa loppusijoituspaikan 2040-luvulla.

Fennovoima on hakenut rakentamislupaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosyksikölle Pyhäjoelle. Yhtiö yritti neuvotella Posivan ja sen omistajien kanssa Eurajoen Olkiluodossa tapahtuvasta loppusijoituksesta, mutta Posiva ilmoitti varaavansa Olkiluotoon rakenteilla olevan laitoksen omistajiensa käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat