Tutkimus: Punaviini ja suklaa saattavat ehkäistä vakavaa tautia

Punaviiniä, tummaa suklaata ja mansikoita – siinäkö herkut, jotka voivat ehkäistä diabetesta? Tähän viittaa tuore tutkimus.

Englantilaisten East Anglian ja King's Crossin yliopistojen tekemän tutkimuksen mukaan runsas flavonoidimäärä saattaa säädellä veren glukoositasoja ja ehkäistä kakkostyypin diabetesta.

Erilaisista kasveista, teestä, punaviinistä ja suklaasta löydettävät flavonoidit ovat antioksidanttiyhdisteitä, jotka voivat suojata monelta muultakin taudilta, kuten sydänsairauksilta, kohonneelta verenpaineelta, joiltain syöviltä ja dementialta.

Tutkimus paljasti, että suurin suojaava vaikutus saatiin suurista annoksista antosyaania, jota löytyy esimerkiksi mansikoista, mustaherukoista, mustikoista ja karhunvatukoista. Suuret annokset pystyttiin yhdistämään matalampaan insuliiniresistenssiin sekä parempaan veren glukoosiarvojen säätelyyn. Lisäksi ne pystyivät madaltamaan sairauksiin johtavia tulehduksia.

Tutkimukseen osallistui liki 2 000 tervettä naista, jotka pitivät päiväkirjaa siitä, mitä he söivät ja joivat sekä antoivat verinäytteitään analysoitavaksi.

Kohtuudella suklaata ja viiniä

Vaikka flavonoideilla havaittiin runsaasti terveysvaikutuksia, tutkimusta johtanut professori Aedin Cassidy ei osannut kuitenkaan sanoa, paljonko näitä yhdisteitä tulisi ruokavaliosta saada terveyshyötyjen toivossa. Muutenkin lisätutkimukset satunnaisotantoineen ovat tutkijoiden mukaan vielä tarpeen.

Tutkijat muistuttavat, että vähentääkseen kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riskiä, kannattaa aina elää kaikin puolin terveellisesti eli harrastaa säännöllistä liikuntaa ja syödä terveellisesti pysytellen normaalipainon rajoissa. Monipuolisen ruokavalion tulisi sisältää hedelmiä ja vihanneksia, joista osan tulisi olla marjoja, omenoita ja päärynöitä, joissa on runsaasti flavonoideja.

Vaikka punaviinissä ja suklaassakin on terveellisiä flavonoideja, tutkijat suosittelevat pysyttelemään kohtuudessa niiden nauttimisessa. Tämä johtuu siitä, että vaikka tulevatkin tutkimukset osoittaisivat, että flavonoidit todellakin vähentävät kakkostyypin diabetesta, suklaan kilokalorit ja viinin sisältämä alkoholi voivat valitettavasti ylittää niiden terveysvaikutukset.

– Tämä on jännittävä löytö, joka osoittaa, että jotkut osatekijät epäterveellisiksi mielletyissä ruoissa, kuten suklaassa ja viinissä, saattavat sisältää hyödyllisiäkin aineita, tutkimukseen osallistunut professori Tim Spector kuitenkin hehkuttaa.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat