Mainos

Tutkimus paljastaa: Suomalaisten luottamus hallitukseen koetuksella – myös oppositiolle risuja kansalaisilta

Suomalaisista vain neljännes uskoi kesäkuussa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kansalaistutkimuksesta.

Säätiön Kantar TNS:llä teettämä tutkimus tehtiin 2.–7. kesäkuuta, eli vajaa viikko ennen hallituskriisin puhkeamista. Tutkimukseen vastasi reilut tuhat ihmistä.

Noin viidennes vastaajista koki, ettei hallituksen kyky hoitaa maan asioita ollut hyvä eikä huono. Lähes joka toinen epäili hallituksen kykyä hoitaa Suomen asioita. Kansalaisten usko hallituksen kykyihin vähentyi viime– ja toissavuoden lukemista.

Kannattajien mielipide-erot vahvat

Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (59 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Vain viidennes oli epäuskoinen hallituksen pätevyydestä.

Oppositiopuolueiden kannattajista 70 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

Toisaalta myös perussuomalaisten kannattajat epäilivät hallitusta. Vajaa viikko ennen perussuomalaisten mullistavaa puoluekokousta hitusen yli puolet kyselyyn vastanneista puolueen kannattajista arvioi hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita heikoiksi.

Kaikista vastaajista neljännes uskoi hallituksen hajoavan ennen aikojaan. Reilut 40 prosenttia uskoi, että hallitus pysyy pystyssä vaalikauden loppuun saakka. Vajaa kolmannes ei kuitenkaan osannut ottaa asiaan kantaa lainkaan.

Myös oppositiolle risuja

Hallituksen ohella kansalaisten luottamus oppositioon on ollut koetuksella. Tutkimukseen vastanneista vain reilu viidennes uskoi opposition pätevyyden haastaa hallitusta erittäin tai melko hyväksi.

Kaksi viidestä epäili opposition taitoja. Suhtautuminen oppositioon ei kuitenkaan muuttunut viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.